Antena 3 CNN Economic Companii Anchetă penală în cazul dezastrului ecologic provocat de British Petroleum în Golful Mexic

Anchetă penală în cazul dezastrului ecologic provocat de British Petroleum în Golful Mexic

Anchetă penală în cazul dezastrului ecologic provocat de British Petroleum în Golful Mexic
Sursa foto: British Petroleum
02 Iun 2010   •   15:22

Guvernul american deschide o anchetă penală împotriva British Petroleum pentru dezastrul ecologic din Golful Mexic. Autorităţile au dat de înţeles că britanicii au ascuns informaţii legate de amploarea efectelor petei de petrol. Imediat după criticile venite de la Washington, acţiunile companiei au scăzut vertiginos.

Afirmaţiile oficialilor americani privind chemarea în justiţie a British Petroleum au provocat un adevărat cutremur pe pieţele financiare. Cotaţiile acţiunilor companiei înregistrând o scădere de aproape 15 procente.

"Legile privind protejarea mediului sunt foarte clare. Avea responsabilitatea de a le pune în aplicare şi asta vom şi face", spune procurorul general al SUA.

Reacţii foarte dure au venit şi de la Casa Albă. Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Obama a dat de înţeles că reprezentanţii companiei Brtish Petroleum nu sunt interesaţi să ofere toate informaţiile legate de dezastrul ecologic.

"Deoarece valoarea amenzilor pentru British Petroleum va fi determinată de cantitatea de poluare, ei ar putea să nu aibă acelaşi inters către transparenţă pe care-l avem noi, ca publicul să ştie-atât cât se poate din punct de vedere ştiiţific- exact ce iese din puţul de petrol", spune procurorul general.

Între timp, mai mult de 5.000 de barili de petrol continuă să se deverseze zilnic iar mareea neagră se extinde cu repeziciune. Autorităţile din statul Louisiana, cel mai grav afectat de acest dezastru, şi-au pierdut răbdarea.

Accidentul ecologic, cel mai mare din istoria SUA, s-a produs după ce o platformă petrolieră a British Petroleum a luat foc şi s-a scufundat la sfârşitul lui aprilie.

Antena3

×
Subiecte în articol: british petroleum guvern SUA Casa Alba
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close