Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Când trebuie sa vezi un endocrinolog

Când trebuie sa vezi un endocrinolog

Endocrinologii sunt acei medici specializați în diagnosticarea și tratarea unor afecțiuni de sănătate legate de problemele cu hormonii, glandele hormonale și țesuturile conexe.

Când trebuie sa vezi un endocrinolog
de Georgiana Adam    |    14 Mai 2021   •   11:39

Aceștia au o pregătire temeinică specializată pe sistemul endocrin și prezintă competențele necesare pentru diagnosticarea, tratarea sau gestionarea bolilor care pot apărea în momentul în care există dezechilibre hormonale sau diverse probleme ale glandei endocrine. 

Hormonii sunt molecule mesager secretate de glandele endocrine care transmit informatia biologica între celule si țesuturi și sunt implicați în procesul de creștere, de reproducere, în metabolism și multe altele.

Când aceștia funcționează corect, nu este nevoie să îi bagi în seamă, însă cu peste 50 de hormoni diferiți care joacă roluri complexe în organism, este posibil să apară anumite probleme, iar în acel moment cel mai bine este să apelezi la un specialist. În acest sens, iată câteva informații care te ghidează când este timpul să apelezi la un specialist endocrinolog. 

Principala cauză pentru care ne adresăm endocrinologului este așa-numita “senzație de sufocare”, de “nod în gât”, atunci când simți că nu mai ai suficient aer. În această situație motivul poate fi existența unei guși nodulare sau în curs de nodularizare, cu dezvoltarea nodulilor tiroidieni, caz în care este indicat să faci o ulrasonografie prin care se evaluează dimensiunile, structura și vascularizația glandei tiroide.

De preferat ca ecografia să fie însoțită de elastografie tiroidiană care aduce un element în plus în excluderea malignității, permițând astfel o triere substanțială a nodulilor care necesită evaluare citologică prin puncție biopsie tiroidiană cu ac fin.

Tulburările glandei tiroidiene sunt extrem de variate și cuprind un spectru larg de afecțiuni, care implică hiper- sau hiposecreția hormonilor tiroidieni. Endocrinologul te poate ajuta atunci când ai pentru prima dată o tulburare tiroidiană și ai nevoie să îți examineze starea de sănătate și să creeze un plan de tratament adecvat pentru tine.

Dacă ți-a fost oferit un tratament de către endocrinolog și simptomele nu se ameliorează, atunci este cazul să faci o nouă vizită medicului specialist. 

Pacienții se adresează unui endocrinolog mai ales atunci când sunt îndrumați de medici de alte specialități dacă aceștia observă anumite nereguli în ceea ce privește funcționarea sistemului endocrin, respectiv anumite tulburări hormonale.

Motivele pentru care un pacient poate ajunge la un endocrinolog pot varia de la gestionarea diabetului la diverse probleme cu tiroida ori anumite tipuri de cancer, tulburări suprarenale sau altele. 

Printre cele mai frecvente motive pentru care pacienții fac o vizită endocrinologului se numără acelea că întâmpină dificultăți în gestionarea diabetului sau a unor afecțiuni cardiace, precum tulburările de ritm cardiac.

Dacă un pacient nu reușește cu ajutorul unui tratament standard să controleze nivelul zahărului din sânge sau să mențină nivelul INR în intervalul țintă sub terapia cu anticoagulant clasic, poate apela la endocrinolog pentru a căuta strategii suplimentare în vederea controlului tratamentului. 

Obezitatea este o afecțiune în care există un exces de grăsime corporală. Aceasta reprezintă un factor de risc major pentru multe boli grave - inclusiv diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și unele tipuri de cancer. Obezitatea este cauzată atunci când consumi mai multe calorii decât folosești - în general, mâncând prea mult și mișcându-te prea puțin.

Cu toate acestea, obezitatea este o afecțiune foarte complexă, cu mulți factori care contribuie. Unii oameni se îngrașă mai ușor decât alții. Dezechilibrele hormonale provoacă, de asemenea, obezitate. Hipotiroidismul, insulinomul, hipercorticismul, afectiuni hipotalamice, hipogonadismul, sindromul ovarelor polichistice, deficitul de hormon de creștere la adult sunt o parte dintre afectiunile endocrine care pot conduce la obezitate. Endocrinologul te poate ajuta să evaluezi cauza obezității și posibilele complicații, precum și modul în care trebuie tratat și iți poate prescrie și monitoriza medicamentele.

Osteoporoza este un alt motiv pentru care ar trebui să faci o vizită unui endocrinolog. Osteoporoza şi fracturile osteoporotice se asociază cu creşterea mortalităţii şi sunt o cauză majoră de dizabilitate şi de scădere a calităţii vieţii. În osteoporoză contribuie mulți factori, iar modificările hormonale legate de vârstă se numără printre aceștia.

De asemenea, în cazul în care te confrunți cu tulburări de ciclu menstrual sau ai fost diagnosticată cu chisturi ovariene sau prezinți tulburări de dinamică sexuală este momentul să faci o vizită unui endocrinolog. 

Informaţii oferite de Dr. Cristina Cînpeanu, certificată în: sono-elastografie tiroidiană, puncție-biopsie tiroidiană ecoghidată, densitometrie osoasă, managementul obezității.

Pentru mai multe informații puteți vizita blogul endocrin disponibil pe www.endocris.ro

 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close