Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Top cauze și tratament acnee: totul despre acnee la adolescenți și adulți

Top cauze și tratament acnee: totul despre acnee la adolescenți și adulți

De la adolescență și până la maturitate, acneea poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Majoritatea persoanelor care suferă de acnee afirmă că se simt nesigure în foarte multe situații și, în ciuda faptului că au încercat tot felul de tratamente, tot nu dețin situația sub control și tot nu știu care este acea schemă de tratament cu care pot combate acneea.

Top cauze și tratament acnee: totul despre acnee la adolescenți și adulți
de Georgiana Adam    |    17 Oct 2021   •   10:00

O afecțiune frecventă a pielii, acneea este rezultatul înfundării foliculilor de păr cu ulei și cu celule moarte ale pielii. În pori trăiesc bacterii numite Propionibacterium acnes care proliferează în aceste condiții și provoacă inflamații, rezultând leziuni pe suprafața pielii. Acneea poate apărea oriunde pe corp, dar cel mai adesea apare la nivelul feței, gâtului, pieptului, spatelui, umerilor, brațelor și feselor.

Există mai mulți factori care pot declanșa o erupție acneică. În timpul pubertății, atât fetele, cât și băieții, au o producție crescută de hormoni cunoscuți sub numele de hormoni androgeni, care determină mărirea glandelor sebacee și care produc mai mult sebum. Sarcina și utilizarea contraceptivelor orale pot afecta, de asemenea, nivelul hormonilor și producția de sebum.

Acneea pare să aibă și o componentă ereditară, deoarece copiii părinților care au suferit de acnee sunt mai predispuși să sufere și ei de acnee. Genetica poate influența, într-adevăr, regenerarea celulară, precum și răspunsul corpului la inflamație, contribuind astfel la acnee. La rândul lor, medicamentele cu corticosteroizi, androgeni sau litiu provoacă acnee deoarece pot afecta nivelul hormonilor. 

Tratamente convenționale împotriva acneei

Sunt disponibile mai multe opțiuni de tratament împotriva acneei, atât topice, cât și sistemice. Tratamentele topice se aplică pe piele pentru a ucide bacteriile sau pentru a reduce producția de ulei. Acestea includ atât medicamente eliberate fără rețetă, cât și medicamente eliberate pe bază de rețetă. Medicamentele care nu necesită rețetă sunt mai degrabă produse cosmetice dermatologice sau, mai ușor-spus, dermatocosmetice. 

Cele mai importante ingrediente care intră în compoziția tratamentelor topice fără rețetă includ acidul salicic care înlătură celulele moarte și previne leziunile acneice, peroxidul de benzoil care ucide bacteriile asociate cu acneea, dar și retinoizii, care sunt derivați din vitamina A și care desfundă porii înfundați și previn blocarea porilor.

Astfel de ingrediente care combat cu succes acneea intră și în compoziția unei creme foarte apreciate, și anume crema anti-acnee REKZE, fabricată în Italia, testată dermatologic și clinic. De reținut că toate ingredientele menționate pot cauza efecte secundare de la moderate până la severe, asta incluzând uscarea pielii, descuamarea, mâncărime și sensibilitate la lumina soarelui. 

În ceea ce privește tratamentele sistemice, acestea sunt medicamente eliberate pe bază de rețetă, administrate sub formă de pilule. Cele mai frecvente tratamente sistemice împotriva acneei includ antibioticele pe bază de tetraciclină, doxiciclină, cefadroxil și amoxicilină, urmate apoi de contraceptive orale și isotretinoin. 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close