Antena 3 CNN Economic Economia României, distrusă în 25 de ani

Economia României, distrusă în 25 de ani

Economia României, distrusă în 25 de ani
12 Oct 2015   •   15:09

În România ultimilor 25 de ani au dispărut zeci de ramuri industriale şi multe dintre combinatele care atrăgeau forţa de muncă din zone întregi nu mai există. Studiile arată că în România, din primele 42 de firme ca mărime şi importanţă, doar 9 aparţin statului şi capitaliştilor români. Analiştii economici atrag atenţia însă asupra unui paradox: în timp ce economia a ajuns pe mâinile străinilor, de ani de zile, în dosarele procurorilor se pare că doar românii fură.

 
Domenii strategice ale economiei Româneşti au fost înstrăinate, uneori distruse. E o realitate pe care o confirmă şi studiile firmelor de audit şi consultanţă financiară. În prezent, cele mai puternice companii de la noi NU au capital românesc, iar ce a mai rămas din marile societăţi de stat a fost preluat de străini. 
 
În România nu mai există industrie de fire şi fibre, de metale neferoase sau de prelucrare a cauciucului. Pe cale de dispariţie sunt domenii precum industria de îngrăşăminte chimice, petrochimia şi cea de utilaj greu. Nici marile combinate construite pe vremea lui Ceauşescu nu au trecut proba timpului. Cum a fost cel de creştere a porcilor de la Timişoara, Comtim, şi cele de la Călan, Zlatna, Săvineşti sau Danubiana, din Bucureşti. Cele mai multe au fost preluate iniţial de investitori străni care le-au falimentat şi apoi le-au desfiinţat. Şi în domeniul energetic stăm la fel de prost. 
 
În comparaţie cu România, în ţări precum Polonia, Ungaria şi Cehia, principalele companii energetice sunt sub controlul statului. 
 
Cifrele arată că 90% din sistemul nostru bancar este deţinut de străini. Un raport CIA arată că în 25 de ani, din România au plecat către bănci străine 400 de miliarde de dolari. Analistul economic Radu Soviani se aşteaptă la investigaţii mai intense ale procurorilor care vor scoate la iveală furturile din domeniul bancar. 
 
Mai grav este că studiile arată că multe dintre firmele care declară pierderi în România îşi scot de fapt din ţară profiturile. Sunt sume de ordinul miliardelor de euro. 
 
În ultimii 25 de ani, lichidarea industriei s-a desfăşurat la scara întregii ţări şi acum România importă aproape tot: de la chibrituri până la mâncare şi utilaje grele. Iar ce au furat românii, străinii au preluat fără nicio responsabilitate, e concluzia analiştilor. 

×
Subiecte în articol: Economia României economia industrie
Parteneri
Data la care intră banii pe voucherele de alimente! Anunțul momentului
x close