x close

Guvernul majorează ajutoarele sociale din iulie, pentru a compensa creşterea preţului la energie

de M.Z.    |    09 Mai 2013   •   20:19
Guvernul majorează ajutoarele sociale din iulie, pentru a compensa creşterea preţului la energie Foto: romaniapress.com
Guvernul va majora ajutoarele sociale de la 1 iulie, pentru a compensa creşterea preţurilor la energie, iar alocaţia pentru susţinerea familiei va creşte în medie cu 30%, a declarat, joi, prim-ministrul Victor Ponta, după întâlnirea cu preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.
 
Premierul a precizat că suma venitului minim garantat va creşte în medie cu 13%, în două tranşe.

"Începând cu data de 1 iulie suntem capabili de a majora ajutoarele sociale pentru a compensa creşterea preţurilor la energie, astfel venitul minim garantat va creşte în medie cu 13% în două tranşe, iar alocaţia pentru susţinerea familiei va creşte în medie cu 30%. Un alt program extrem de important şi în care am avut întârzieri nepermise este cel referitor la modernizarea infrastructurii sistemului de justiţie. Aici avem un grad de utilizare a creditului de sub 50% şi în mod sigur pentru justiţia din România finalizarea acestui proiect va reprezenta nu doar necesitate ci şi un real ajutor", a spus Ponta. 

Potrivit acestuia, Guvernul urmăreşte ca beneficiile acestei creşteri economice a României să se distribuie mult mai echitabil astfel încât de acestea să beneficieze categoriile de populaţie cele mai vulnerabile, respectiv pensionari, populaţia din zonele rurale, şomeri, tineri, reprezentanţi ai minorităţii rome, cei care au cea mai mare nevoie de a beneficia în continuare de programe de asistenţă şi de distribuire echitabilă". 
 
În luna februarie, Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care propune reglementarea măsurilor speciale destinate beneficiarilor de ajutor social şi de alocaţie pentru susţinerea familiei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare determinate de eliminarea tarifului social la energie electrică şi creşterea preţului la energie electrică şi gaze naturale. 
 
Proiectul de act normativ propune instituirea ajutorului suplimentar pentru energie electrică şi gaze naturale pentru beneficiarii ajutorului social şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei, diferenţiat în funcţie de veniturile familiei/persoanei singure, respectiv 23 de lei pentru beneficiarii ajutorului social şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei care au venituri pe membru de familie de până la 200 lei şi 18 lei pentru beneficiarii alocaţiei pentru susţinerea familiei care au venituri pe membru de familie cuprinse între 201 şi 370 lei.
 
Conform unor estimări realizate de experţii Băncii Mondiale, creşterea cheltuielilor cu energia electrică pentru categoriile vulnerabile se situează între 14 lei şi 20 de lei, la care se adaugă o creştere medie de 3 lei a preţului la gazele naturale.  

 

Citeşte mai multe despre:

ajutor social Victor Ponta
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati