Antena 3 CNN Economic Noua formulă de calcul a pensiilor. Variantele de pe masa ministrului Muncii | Dumitru Costin: "Ambele propuneri duc la creștere, în niciun caz la scădere"

Noua formulă de calcul a pensiilor. Variantele de pe masa ministrului Muncii | Dumitru Costin: "Ambele propuneri duc la creștere, în niciun caz la scădere"

Sunt mai multe variante de creştere a pensiilor românilor care se află acum pe masa ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Noua formulă de calcul a pensiilor. Variantele de pe masa ministrului Muncii | Dumitru Costin: "Ambele propuneri duc la creștere, în niciun caz la scădere"
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    31 Aug 2023   •   16:30

Practic, Banca Mondială vine cu niște idei pe care le are pe masă și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, în ceea ce privește legea pensiilor, indexarea pensiilor, dar și creșterea vârstei de pensionare cu trei ani pentru femei. 

Acum, vârsta de pensionare a femeilor care este de 62 de ani va fi egalizată cu vârsta bărbaților, de 65 de ani. 

Variantele pentru pensii, de pe masa ministrului Muncii

1. păstrarea formulei din Legea 127 (valoarea punctului de pensie se stabileşte în valoare fixă de către Guvern, punctajul se calculează prin raportare la stagiul de cotizare de 25 de ani, pensia se stabileşte prin înmulţirea punctajului obţinut cu valoarea punctului de pensie)

2. punctul de pensie: va fi 40% sau 45% din câştigul salarial mediu brut stabilit anual prin legea bugetului

3. adăugarea unor punctaje suplimentare pentru numărul de ani de contribuţie ce depăşesc 25 de ani, 0,25 puncte pentru peste cinci ani de contributivitate peste 25 ani

4. indexarea pensiilor în luna martie 2024 cu rata inflaţiei din anul precedent

5. egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei şi bărbăţi

6. eliminarea pensiei minime 

7. reducerea pensiei în cazul pensionării anticipate – de la 14,4% la 24%

8. se reintroduce comision de colectare pentru pilonul 2 de pensii

9. reducerea punctajului suplimentar pentru cei ce au lucrat în condiţii deosebite şi speciale

10. se elimină acordarea majorării de 10% pentru punctajele din perioadele realizate între anii 1975 și 2001.

Noua formulă de calcul a pensiilor. Variantele de pe masa ministrului Muncii

"Din câte știu eu, Banca Mondială a livrat Guvernului României, recte Ministerului Muncii, mai multe tipuri de scenarii. 

Spre exemplu, pentru formula de calcul au sugerat păstrarea formulei de calcul din actuala lege 127, prin care valoarea punctului de pensie se stabilește în valoare fixă de către Guvern, anual. Ea se raportează la stagiul de cotizare de 25 de ani. 

Pensia se stabilește prin înmulțirea punctajului cu valoarea punctului de pensii. În niciun caz nu putem să discutăm de scăderi de pensii, ci, eventual, de creșteri de pensii. 

Punctul de pensie va fi raportat, sugerează ei, la niște procente care au legătură cu câștigul salarial mediu brut anual, prin legea bugetului. 

Anul acesta, spre exemplu, câștigul salarial mediu brut este de 6789, iar la anul prognozat de Comisia Națională de Prognoză va fi 7522. Se fac niște simulări macroeconomice, încă nu se știe pe care dintre cele două procente se va merge.

Dar în ambele variante, raportarea la câștigul salarial mediu brut pe economie te duce la creștere, în niciun caz la scădere. 

Acum punctul de pensie este 1.785 de lei. Dacă se va aplica această formulă, punctul de pensie ar trebui să crească undeva la 3000 și ceva de lei.

Cu această măsură, în noua lege se dorește, spre exemplu, stimularea indivizilor încă activi să rămână în piața muncii. 

România are una dintre cele mai scăzute vârste medii de pensionare din Europa, dacă nu cea mai scăzută. Din păcate, în acest indicator intră toate sistemele de pensii - cei care se pensionează la vârste fragede 45-48 sau 50 de ani. 

O altă chestiune este cea legată de indexare a pensiilor în luna martie 2024, cu rata inflației din anul precedent, dacă se aprobă până la sfârșitul anului", a explicat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS), joi, la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close