Antena 3 CNN Economic Studiu îngrijorător. Economia României în blocaj. Băncile nu mai dau împrumuturi

Studiu îngrijorător. Economia României în blocaj. Băncile nu mai dau împrumuturi

Studiu îngrijorător. Economia României în blocaj. Băncile nu mai dau împrumuturi
Sursa foto: FOTO: Pixabay
27 Sep 2017   •   15:02

Împrumuturile bancare către sectorul privat din România au ajuns, în 2016, la un nivel mai mic cu 26% față de nivelul înregistrat înainte de criza financiară, împiedicând revenirea la creșterea economică, arată un nou studiu de specialitate, publicat miercuri de UHY, rețeaua internațională de consultanță fiscală și audit.

Conform studiului, anul trecut, suma totală a împrumuturilor către întreprinderile din România a fost de 50 de miliarde de dolari, sub nivelul de 70 de miliarde de dolari înregistrat în 2008.

„Pe de altă parte, la nivelul tuturor celor 24 de țări studiate la nivel mondial, împrumuturile bancare către sectorul privat au crescut în medie cu 24% în aceeași perioadă în termeni absoluți.

Împrumuturile bancare către companii crescuseră în perioada premergătoare aderării României la UE în 2006, dar a continuat să scadă din cauza lipsei de încredere în economie pe termen lung din partea sectoarelor bancar și de afaceri. Mai mult, numeroase așteptări de creștere economică asumate înainte de aderarea la UE nu au fost îndeplinite", notează sursa citată.

Studiul de specialitate relevă faptul că țări precum Spania și Irlanda care au fost cele mai afectate de criza bancară înregistrează cea mai lentă revenire în ceea ce privește creditarea sectorului privat.

„Împrumuturile bancare către sectorul privat au înregistrat în medie o scădere de 25% anul trecut față de perioada de dinaintea crizei creditelor la nivelul țărilor europene studiate, suma totală acordată companiilor în 2016 fiind de 12,2 trilioane USD, în scădere de la 16,3 trilioane USD, suma raportată în 2008. Împrumuturile bancare către sectorul privat din Irlanda se află la 69% sub nivelul din 2008 (148 miliarde USD în 2016, în scădere de la 475 miliarde USD), în vreme ce în Spania, gradul de împrumutare este cu 51% mai redus (1,3 trilioane USD — față de 2,7 trilioane USD în 2008). Chiar și în Germania, văzută la scară largă ca motorul economic al Europei, s-a apreciat o scădere de 21%, nivelul de creditare coborând la 2,6 trilioane USD anul trecut de la 3,8 trilioane USD în 2008", se arată în concluziile cercetării.

În ceea ce privește situația în Grupul G7, în medie, acestea au înregistrat o scădere de 1% în termeni reali în această perioadă, în vreme ce grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) a beneficiat de o creștere medie de 209%. De altfel, China se află în topul listei UHY, cu un nivel de creditare din partea sistemului bancar către sectorul privat care a ajuns la 270% în perioada 2008 și 2016, se menționează în studiul de specialitate.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: economia romaniei imprumuturi
Parteneri
Amenzi de până la 3.000 de lei pentru şoferi, chiar dacă au cauciucuri de iarnă. Ce nu trebuie să lipsească din maşină
x close