Antena 3 CNN Economic Vârsta de pensionare ar putea fi redusă pentru o nouă categorie de angajaţi

Vârsta de pensionare ar putea fi redusă pentru o nouă categorie de angajaţi

O propunere legislativă privind reducerea vârstei de pensionare pentru o nouă categorie de angajaţi a fost depusă miercuri la Senat de un grup de 46 de parlamentari din coaliţia de guvernare.

Vârsta de pensionare ar putea fi redusă pentru o nouă categorie de angajaţi
Sursa foto: Christopher Furlong/Getty Images
de Georgiana Adam    |    09 Dec 2021   •   15:43

Propunerea legislativă prevede modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin introducerea la articolul 30 alineatul (1), după litera g) a unei noi litere i), cu următorul cuprins, potrivit adevarul.ro:    

i) sectorul construcţii maşini, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în următoarele activităţi specifice:    

- turnarea pieselor şi lingourilor de oţel, în turnătoriile de oţel; 
- turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase şi pieselor cu modele uşor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase şi turnătoriile de precizie; 
- forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forţă în secţiile de forjă;  
- turnarea cuzineţilor din aliaje neferoase pe suport de oţel în turnătoriile de cuzineţi;  
- activitatea de proiectare, cercetare, punere în execuţie a tehnologiilor şi asistenţa tehnică în secţiile de producţie, efectuată de inginerii, subinginerii şi tehnicienii din secţiile de proiectare tehnologii pentru sectorul cald, care deservesc turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, precizie şi cuzineţi, precum şi forje. 

Propunerea legislativă prevede şi faptul că stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă va fi asimilat şi perioadei de dinainte de 1 aprilie 2010 pentru cei care au muncit în aceste condiţii. 

În acest caz, prevederile propunerii ar urma să se aplice şi retroactiv.

Calcul pensii. Ministrul Muncii, Marius Budăi, vă învaţă cum să calculaţi cu cât vă creşte pensia din 1 ianuarie 2022

Ministrul Muncii, Marius Budăi, vine cu calcule exclusive privind pensia de anul viitor, la Antena 3.

Oficialul ne spune cum puteţi să vă calculaţi singuri ce majorare veţi primi de la 1 ianuarie 2022 la pensie, odată ce punctul de pensie va creşte cu 10%. 

Noi deja avem actul normativ pregătit, îl ducem la avizare şi apoi îl aprobăm", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, miercuri, în exclusivitate la Antena 3.

Hartă pensii România. Care sunt judeţele cu cei mai săraci pensionari/judeţele fruntaşe şi cât câştigă românii

Bucureştiul şi Hunedoara sunt singurele două judeţe din ţară unde pensiile medii depăşesc 2000 de lei.

La popul opus, cele mai modeste pensii sunt în judeţele Botoşani, Giurgiu şi Vrancea, unde valoarea acestora nu depăşeşte 1.300 de lei. 

Hunedoara şi Bucureşti sunt singurele locuri din ţară unde pensiile medii trec de 2.000 de lei, adică sunt cu 20% mai mari decât în media la nivel naţional.

Ciolacu anunţă că pensiile cresc de la 1 ianuarie 2022: "80% din români trăiesc cu o pensie de până în 2.000 de lei"

Pensii. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat duminică, la Antena 3, că pensiile urmează să crească cu 10% de la 1 ianuarie 2022, iar creșteri salariale vor fi posibile și în sectorul sanitar și în învățământ.

Pensii. Politicianul a dat asigurări că sumele necesare majorărilor vor fi găsite, vorbind în context și de introducerea unei taxe de solidaritate, pentru companiile cu cifră mare de afaceri.

"Vom găsi soluții, veți vedea în bugetul de stat. Important este cum îți echilibrezi veniturile. Avem cele mai mici venituri din PIB din toată Europa", a spus Ciolacu.

×
Subiecte în articol: pensie pensii vârstă pensionare
Parteneri
Val de scumpiri de la 1 aprilie. Cu cât cresc facturile
x close