Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Cum recunoaștem produsele care imită brânzeturile: Medic nutriţionist: "Ne uităm mai întâi la preţ şi apoi la aspect, culoare"

Cum recunoaștem produsele care imită brânzeturile: Medic nutriţionist: "Ne uităm mai întâi la preţ şi apoi la aspect, culoare"

Oana Dumitrache, medic nutriţionist a vorbit miercuri, în exclusivitate la Antena 3, despre cât de periculoase sunt produsele care imită brânzeturile şi la ce trebuie să fim atenţi atunci când le cumpărăm.

Cum recunoaștem produsele care imită brânzeturile: Medic nutriţionist: "Ne uităm mai întâi la preţ şi apoi la aspect, culoare"
Sursa foto: Getty Images
de Iulia Gorgorin    |    14 Iul 2021   •   22:48

Românii sunt deseori înşelaţi de aşa-zişii producători care vând o falsă telemea de vacă, făcută în realitate din lapte praf degresat şi grăsimi vegetale, cum ar fi uleiul de palmier.

Într-un demers jurnalistic, Antena 3 a descoperit un astfel de producător care lăsa clienţii să creadă că au cumpărat un produs natural, când de fapt, au cumpărat o imitaţie de brânză.

Autorităţile spun că fac controale, dar nu au cum să-i prindă pe toţi comercianţii înşelători, pentru că sunt prea mulţi care profită de buna-credinţă a cunsumatorilor. 

Oana Dumitrache, medic nutriţionist a vorbit miercuri, în exclusivitate, în cadrul emisiunii "În Faţa Naţiunii" cu Sabina Iosub, despre cât de periculoase sunt produsele care imită brânzeturile şi la ce trebuie să fim atenţi înainte de a le cumpăra.

Oana Dumitrache, expert boli metabolice: "În fabricarea acestor alimente se folosesc non-nutrienți"

"Întradevăr, alimentele care nu sunt sănătoase, nu sunt bine preparate, pot fi un pericol pentru populaţie, pentru că în fabricarea acestor alimente, se folosesc nutrienţi, de fapt non-nutrienţi care afectează în timp sănătatea publică şi mai ales, grupele de risc - copiii şi oamenii în vârstă, care deja au probleme de sănătate asociate. Deci, întotdeauna trebuie foarte multă atenţie, când luăm un produs, să citim foarte bine eticheta. Întradevăr, producătorii sunt obligaţi pe etichetă, să detalieze exact din ce este format produsul respectiv, dar din piaţă nu avem cum.

La ce trebuie să fim atenţi înainte de a cumpăra brânzeturi

Primul indiciu când ne uităm în galantar este preţul. Clar, când este un preţ mic, acel produs nu este de calitate. Gândiţi-vă că pentru 1 kilogram de brânză se folosesc 6-7 litri de lapte, deci clar, dacă socotim cât costă litrul de lapte, maturarea, fabricarea brânzei, clar preţul este mult mai mic decât realitatea. Deci, preţul este primul. Apoi, aspectul şi culoarea. Dacă este o brânză făcută din grăsimi vegetale va fi de culoare albă.

Este un mare risc. Pot apărea alergiile, tulburările digestive, pentru că majoritatea alimentelor, toate  intră în tubul digestiv. Și prima reacție pe care o are organismul este cumva să elimine sau să atragă atenția că aceste alimente nu au fost de calitate. Și atunci apar balonările, greața, starea de vomă, deci, din start, un aliment nu a fost bun și nu a fost corect", a explicat Oana Dumitrache, expert boli metabolice.

Citiţi şi: Cum arată brânza care nu a văzut vreodată laptele. Am testat mai multe sortimente de brânză din piețe și supermarketuri, iar rezultatele sunt îngrijorătoare
 

×
Parteneri
Misterul pozei trecute prin Photoshop de la capturarea lui Cherecheș
x close