Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Specialist criminolog, despre masacrul din Bascov: "Au o inteligenţă aparte pe care o direcţioneză la un moment dat greşit" | Care ar fi fost posibilele motive ale crimelor

Specialist criminolog, despre masacrul din Bascov: "Au o inteligenţă aparte pe care o direcţioneză la un moment dat greşit" | Care ar fi fost posibilele motive ale crimelor

Dan Antonescu, specialist criminolog, a comentat masacrul de la Bascov, dar şi declaraţiile criminalului pe care le-a oferit cu luciditate anchetatorilor. Iată concluziile.

Specialist criminolog, despre masacrul din Bascov: "Au o inteligenţă aparte pe care o direcţioneză la un moment dat greşit" | Care ar fi fost posibilele motive ale crimelor
Sursa foto: Arhiva Antena 3
de Claudia Popovici    |    10 Aug 2022   •   19:56

Întrebat dacă putea fi prevenită o asemenea crimă, Dan Antonescu, specialist criminolog, a spus:

"Nu ştiu dacă putea fi prevenită, dar când vorbim despre cei cu probleme de natură psihiatrică şi care sunt ținuți acasă, pe semnătură cum se spune, este o obligație majoră şi o responsabilitate foarte mare să îi supraveghezi, să le administrezi medicația. 

De foarte multe ori am constatat că aceşti oameni cu probleme psihice au o inteligență sclipitoare. Unii cred că aceste persoane sunt încete la minte dar nu, ei au o problemă de direcționare a inteligenței lor. 

Sunt foarte multe exemplele în istorie, şi nu numai, în medicină şi în cazuistica penală, în care oameni cu probleme de natură psihică au dat dovadă de o tenacitate, de o inteligență sclipitoare, numai că această inteligență a fost rău canalizată către ceva de genul acesta", a spus Dan Antonescu, specialist criminolog

Criminalul din Bascov, primele declarații: "Aveam tot felul de frici. Am luat jumătate de pastilă seara"

Întrebat dacă în cazul acestor persoane se pot observa semnale care apar pe parcurs, specialistul a spus:

"La astfel de oameni există senzația că cineva le vrea răul, că cineva are ceva cu ei. Este suficient să fi auzit în familie cumva o discuție cum că el ar fi mai bine să fie internat.

Este mai ușor pentru familie ca cineva de specialitate să-l supravegheze, să-i administreze medicația, decât să se chinuie cineva din familie care nu poate tot timpul să-l supravegheze.

Ori din acest moment el a început să se considere un om cu probleme, un om care nu mai este dorit, în special, de către familie. Pe soţul surorii lui nu l-a vizat în violențele lui, l-a așteptat să plece.

Masacrul din Bascov. Crima a fost plănuită pas cu pas

Tenacitatea, pragmatismul unor astfel de oameni este greu de stopat pentru că oamenii aceştia au idei fixe pe care şi le duc la îndeplinire indiferent de ceea ce întâlnesc în cale.

Unii dintre ei mimează o stare de normalitate. Ai impresia că discuți cu un om absolut normal, dar în timp ce vorbeşte cu tine el derulează un alt film de care nu se îndepărtează. Ce şi-a pus în minte el va face.

Criminalul din Bascov: A povestit coerent şi cu lux de amănunte cum a planificat şi executat crimele 

Referitor la declaraţiile din faţa judecătorilor, Dan Antonescu a spus:

"Afirmaţia lui 'am avut discernământ diminuat' este o expresie din limbajul juridic medico legal penal. Nu este din limbajul de zi cu zi al cetăţenilor. (...)

Expresia în sine denotă o cultură juridică, medico legală, o cultură psihiatrică. Medicul lui spunea că el citea foarte mult.

Omul acesta avea şi are o inteligență aparte numai că a direcționat-o în ultimul moment într-o direcție total greșită.

Cineva, ceva l-au făcut să creadă că membrii familiei sunt dușmanii lui de moarte", a spus Dan Antonescu, specialist criminolog, în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3. 

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close