Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În gura presei Mircea Badea, despre limitarea cash-ului: "Domnule Boloş, aveți un comandament și România ar fi un loc bun de experimentat?"

Mircea Badea, despre limitarea cash-ului: "Domnule Boloş, aveți un comandament și România ar fi un loc bun de experimentat?"

Mircea Badea a avut o reacţie virulentă în scandalul limitării plăţilor cu cash. În acest context, el a explicat importanța banilor în viaţa omului şi i-a adresat o întrebare publică ministrului Finanţelor, Marcel Boloş.

de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Oct 2023   •   19:00

Continuă scandalul limitării plăților în numerar pe proiectul fiscal asumat de Guvern. Mai exact, Guvernul va limita plăţile în numerar între persoanele fizice autorizate şi persoanele juridice la 5.000 de lei pe zi până la sfârşitul lui 2024.

Potrivit ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, măsura are ca şi scop combaterea evaziunii fiscale. 

"Propunerea noastră, de fapt, este de a reduce gradual plățile în numerar, pentru că ele sunt sursa plăților la negru între doi comercianți.

Aici plafonul va fi redus de la 5.000 lei la 1.000 lei. Practic, cu alte cuvinte, se vor putea face plăți în numerar, dar în limita 1.000 lei, plafonul pentru acest tip de operațiune. Restul se poate apela la card sau tranzacții bancare. Propunerea noastră este ca pentru operațiunile numerar între o persoană fizică și o persoană juridică, plafonul să fie redus gradual, de la 1 ianuarie 2024 5.000 lei și de la 1 ianuarie 2025 la 2500.

Este și un fel de acomodare a oamenilor cu aceste plăți în numerar și disciplinare a acestor categorii de tranzacții", a spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la Antena 3 CNN. 

Citeşte şi: Mircea Badea: "Mă doare în cot de evaziunea fiscală. Pe mine mă interesează în primul rând libertatea mea"

În acest context, Mircea Badea a reamintit ce spune Banca Centrală Europeană despre importanța cash-ului în viaţa omului şi i-a adresat o întrebare publică ministrului Finanţelor. 

"Să vorbim despre domnul Boloș, care și astăzi ne-a spus în direct la Antena 3 că PSD și Guvernul PSD va încerca să reducă treptat folosirea banilor cash, că e bine, că se luptă cu evaziunea și toate celelalte... În opinia mea, aberații! 

Deci, domnul Boloș, hai să ne uităm foarte pe scurt ce spune Banca Centrală Europeană despre rolul cash-ului în viața omului.

Îți asigură libertatea și autonomia, de departe cel mai important lucru după părerea mea.

Îți asigură confidențialitatea, foarte, foarte important în opinia mea.

Te ajută să fii responsabil cu cheltuielile. Cash-ul îți permite să ții un control mai strict asupra cheltuielilor, de exemplu prin a preveni să supra-cheltuiești.

Domnu' Boloş ia uitați-vă ce scrie The Guardian! Plățile cash au crescut în Marea Britanie, oamenii căutând soluţii ca să-și managerieze bugetele. Are legătură cu ce ne spunea și Banca Centrală Europeană că te ajută să ții altfel urma bilanțului cheltuielilor. 

Citeşte şi: Scandalul limitării cash-ului continuă | PSD, anunţ despre lista bunurilor care mai pot fi cumpărate cu numerar

Numărul plăților folosind monede și bancnote au crescut cu 7% anul trecut în criza costului vieții, care sigur s-a mărit după o decadă de declin.

Vedeți, în Marea Britanie stimați cetățeni a crescut folosirea cash-ului! Boloș e meseriaș, el vrea să-l reducă. Așadar, îl întreb public fără niciun fel de problemă.

Mircea Badea: "Domnu' Boloș aveți un comandament de la cineva și România ar fi un loc bun de experimentat?"

Domnu' Boloș aveți un comandament de la cineva? Adică e un comandament? Cineva vrea să facă un experiment în România? Deci domnu' Boloș ziceți, vrea cineva să probeze dacă merge treaba asta fără cash, din ce în ce mai fără cash și România ar fi un loc bun de experimentat? Vă întreb și vreau să răspundeți.

Nu e o întrebare retorică, vreau să răspundeți. Sau pur și simplu sunteți dumneavoastră inovativ și ăsta e rețeta lui Boloș pentru nu știu, suprimarea libertăților individuale, ca să se lupte Boloș cu evaziunea, că nu e în stare altfel?

Adică este strict? Vine această măsură absolut ineptă, vine strict din incompetența dvs. sau există un comandament? Asta e întrebarea, aștept! Eu și ca mine sunt mulți în țara asta şi așteptăm un răspuns", a spus Mircea Badea în emisiunea În gura presei de la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close