Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Guvernul pregătește legislația pentru asistența medicală în cazul unor operațiuni militare

Guvernul pregătește legislația pentru asistența medicală în cazul unor operațiuni militare

Asistența medicală în cazul unor operațiuni militare, subiect de interes la Guvern. Demersul vine în contextul discuțiilor din CSAT, cu privire la noi legi care să permită inclusiv armatei recrutarea de noi soldați și pregătirea militară a românilor sub 35 de ani.

de Redacția Antena 3 CNN    |    Radu Tiliță    |    22 Feb 2024   •   19:30

Pericolul ca trupele rusești să se apropie din ce în ce mai mult de granițele cu România este unul iminent. Cel puțin aceasta a fost concluzia ultimei ședințe de CSAT organizată ieri la Palatul Cotroceni.

După această ședință, Administrația Prezidențială a transmis un comunicat de presă cu o serie de informații generale prin care informau faptul că s-au luat mai multe decizii în acest sens. În acest context, încă de azi dimineață, dar și ieri specialiștii au discutat despre măsurile care vor fi luate în perioada următoare. 

Referitor la proiectul pentru asistența medicală în cazul unor operațiuni militare, s-au analizat patru obiective respectiv protecția medicală a forței armate, triajul, salvarea și evacuarea rapidă a bolnavilor și a răniților, stabilirea diagnosticului și efectuarea tratamentului în vederea protejării își menținerii funcțiilor vitale sau integrității corporale sau a îmbunătățirii stării de sănătate a răniților și bolnavilor pe timpul acțiunilor militare, însă este vorba și de reabilitarea medicală și recuperarea militarilor și a civililor răniți pe timpul acestor acțiuni.

Pe de altă parte, s-a mai discutat despre acel program voluntar prin care tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani pot participa la un stagiu de pregătire pentru zona aceasta militară timp de patru luni. 

Aceștia vor putea să se înscrie în mod voluntar pentru aceste patru luni, iar în fiecare lună să primească și câte o soldă între 2.800 și 3.200 lei. Apoi voluntarii au două variante, ori să intre în Ministerul Apărării Naționale în calitate de soldat profesionist, iar în cazul acesta ei vor rămâne încadrați pe termen nedefinitivat.

Pe de altă parte, ei pot opta pentru a rămâne pe lista rezerviștilor din țara noastră. În al treilea rând, membrii consiliului au decis să acorde sume importante pentru înzestrarea armatei.

Dacă în acest an statul român va acorda 2,5% din PIB pentru domeniul apărării, 20% din această sumă va merge către zona de înzestrare. 

 

 

×
Parteneri
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor
x close