Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Baletul, terapie și socializare pentru persoanele cu dizabilități. ”Avem cea mai scumpă și dragă echipă”

Baletul, terapie și socializare pentru persoanele cu dizabilități. ”Avem cea mai scumpă și dragă echipă”

Baletul poate fi o metodă de terapie de succes pentru tinerii cu sindromul Down. O demonstrează o şcoală specială de dans din Cluj Napoca.

Baletul, terapie și socializare pentru persoanele cu dizabilități. ”Avem cea mai scumpă și dragă echipă”
Sursa foto: Facebook / Royal Dance Academy
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Dec 2023   •   21:03

Aici, în ultimii cinci ani, s-a format o trupă de balet care a devenit prima din lume ce a susţinut spectacole pe scenele de la Operă.

Banii din spectacolele organizate de Royal Dance Academy sunt donați pentru diverse cauze sociale.

Marginalizaţi pe nedrept din cauza afecţiunii pe care o au, persoanele cu dizabilităţi din Cluj pot participa la programele de terapie prin dans, o oportunitate inedită pentru ei de a socializa şi de a se integra.

”Implică mult mai multă concentrare din partea mea. E puțin mai dificil, implică mai mult efort fizic și psihic, dar rezultatele sunt pe măsură”, a declarat coregrafa Daiana Jelescu.

”Am avut bucuria și norocul de a o cunoaște pe Daiana Jelescu, pe vremea aceea studentă în anul II, și a acceptat-o. A fost ceva unic, ceva magic, ceva ce nu pot să descriu în cuvinte. O experiență minunată, o șansă la normalitate, cum n-am sperat niciodată”, mărturisește Adriana Avram, mama Ralucăi și președintele asociației.

Dacă la început orele de balet se desfăşurau în câteva persoane, în prezent, Daiana a reuşit să adune o clasă întreagă.

”Am o conexiune foarte bună cu ei și am simțit energia lor de la prima ședință. M-au cucerit și am rămas împreună de atunci. Se simt bine, cel puțin așa pare. Se simt foarte bine, avem o relație foarte frumoasă”, spune Daiana Jelescu.

”Mă simt foarte bine, e ca o terapie pentru sufletul meu. Avem cea mai scumpă și dragă echipă. Și cu voluntarii mei, cu care mă simt foarte bine”, mărturisește unul dintre balerini.

Ba mai mult, a dus acest program la un alt nivel, pentru că, acum, există spectacole în care persoanele cu sindrom Down pot să joace alături de dansatori profesioniști.

Elevii Daianei pot fi văzuți pe scenă, joi, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close