Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Peste 70 de pacienți cu nevoi speciale din Techirghiol, în pericol să fie trimiși acasă. Aparținătorii apelează la avocați

Peste 70 de pacienți cu nevoi speciale din Techirghiol, în pericol să fie trimiși acasă. Aparținătorii apelează la avocați

74 de pacienţi cu nevoi speciale internaţi în Centrul Neuropsihiatric din Techirghiol trebuie să fie relocaţi. Este nevoie de reparaţii capitale după ce au fost descoperite deficienţe majore.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Ian 2024   •   19:00

Nu toţi pacienţii, însă, vor avea loc în celelalte centre din apropiere, iar mulţi dintre aparținători se tem că aceştia vor ajunge în spitale pentru bolnavi psihici, sau chiar vor fi trimişi înapoi acasă. 

Centrul Neurospihiatric Artemia din Techirghiol se află în procesul de restructurare, după ce autorităţile competente au descoperit acolo mai multe nereguli. Din această cauză, beneficiarii centrului vor fi relocaţi temporar.

"Că urmare unui control la sediul serviciului social s-a dispus și măsura reevaluării beneficiarilor în vederea identificării nevoilor acestora pentru acordare serviciilor de specialitate adoptate nevoilor lor", a declarat Roxana Dinu, purtător de cuvânt DGASPC. 

Însă, aici apare o mare problemă pentru beneficiari şi aparținători. Din cauza numărului limitat de locuri în centrele din apropiere, o parte dintre tinerii care au fost internați acolo riscă să ajungă în spitale de pentru bolnavi psihici sau să fie trimiși înapoi acasă.

Citește și: Cazul bătrânului târât şi umilit la spitalul din Bârlad. Ministrul Alexandru Rafila: "Cred că organismele sindicale și profesionale pot să ia atitudine!"

"Nici nu se pune vorba aducerii acasă pentru că reprezintă o încadrare în handicap grav. Eu am făcut demersuri să-l instituționalizez tocmai pentru că nu am putut gestiona situația", a declarat mama unui beneficiar. 

Fiind sigură că fiul ei este victima unui abuz, femeia s-a hotărât să apeleze la un avocat.

"Nu se dorește a fi făcută o analiză pertinentă, se încearcă aruncarea unui cartof din curtea DGASPC către alte instituții.  Soluția se va găsi când se va face o analiză cu bună credință, astfel încât să se dea eficiență unor principii de umanism de bun simt si dacă vreți de respectare a legislației privind pers cu dizabilități", a precizat Alexandru Niță, avocat. 

Restructurarea Centrului de Reabilitare Neurologie din Techirghiol a început ŞI ca urmare a strategiei naționale de transformare a vechilor instituții de ocrotire.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close