Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România, la un pas de blackout | Statul român are datorii mari la furnizorii de energie electrică | Situaţia facturilor

România, la un pas de blackout | Statul român are datorii mari la furnizorii de energie electrică | Situaţia facturilor

Statul român are o datorie de 1,7 miliarde de lei către furnizorii de energie, pe fondul plafonării prețurilor. Toate astea reprezintă o mare problemă pentru facturile românilor, spun specialiştii care vin cu previziuni sumbre pentru iarna 2023.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Noi 2023   •   19:14

Deși clientul ar trebui să fie protejat, iar facturile în continuare să fie plafonate până în 2025, furnizorii anunță că situația poate fi riscantă pentru că statul român are o datorie de 1,7 miliarde de lei către furnizorii de energie, pe fondul plafonării prețurilor.

După această iarnă, în care populația va beneficia în continuare de plafonări, datoria poate crește considerabil, iar asta va duce la efect în lanț.

Românii vor plăti și în această iarnă prețul plafonat la energia electrică și gaze, asigură autoritățile. Totuși, datoriile statului reprezintă o problemă.

Furnizorii cumpără energia electrică și gaze la un anumit preț, mai mare decât cel de pe facturile românilor. Diferența este plătită în primă fază de către furnizori, iar mai apoi statul român decontează, însă statul român a rămas în urmă cu aceste plăți și a acumulat datorii de aproximativ 1,7 miliarde de lei.

Ministrul Energiei: "Nu vom sta cu aceste fonduri blocate la Ministerul Energiei"

"De îndată ce necesarul va fi disponibilizat de către Ministerul de Finanțe, cu care avem un dialog constant, cu siguranță că mai mult de câteva zile nu vom sta cu aceste fonduri blocate la Ministerul Energiei", spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei. 

România, la un pas de blackout | Statul român are datori la furnizorii de energie electrică

La rândul lor, furnizorii avertizează că dacă statul nu își acoperă datoriile, putem ajunge în pragul unui blackout.

"Termenul de achitare a datoriilor statului de la momentul la care ANRE-ul le confirmă către minister, conform legii, este de 30 de zile, deci rugămintea noastră ar fi în continuare ca statul român să-și respecte legile.

Fac o estimare doar pe un istoric, deci vom fi undeva în decembrie la 3 miliarde și ceva sume confirmate, nu neapărat sumele reale depuse. Există riscul să nu mai poți să asigure alimentarea și să nu mai faci plățile pe lanț și în felul ăsta, tot sectorul este afectat", avertizează  Dana Dărăban, director Executiv ACUE. 

Ce se va întâmpla cu facturile la energie electrică a romanilor

Clientul rămâne deocamdată protejat. Românii simt parțial efectele plafonării.

Până în primăvara anului 2025, prețul final pentru energie electrică este de maximum 0,68 lei pe kilowatt-oră, pentru consumul mai mic de 100 de kilowați-oră. Pentru gaze naturale, clienții casnici plătesc 0,31 lei per kilowatt.

×
Subiecte în articol: facturi energie datorii
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close