Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Şeful securităţii şi siguranţei centralelor nucleare din Ucraina, scenariu sumbru: "Orice avarie sau manevră greşită din partea ruşilor poate crea probleme grave pentru toată Europa"

Şeful securităţii şi siguranţei centralelor nucleare din Ucraina, scenariu sumbru: "Orice avarie sau manevră greşită din partea ruşilor poate crea probleme grave pentru toată Europa"

Şeful securității şi siguranței centralelor nucleare din Ucraina, Dmytro Gumenyuk, a explicat într-un interviu exclusiv pentru News Hour with CNN ce riscuri ar putea produce orice manevră greșită sau avarie din partea rușilor care țin încă sub ocupație centrala nucleară de la Zaporojie.

Şeful securităţii şi siguranţei centralelor nucleare din Ucraina, scenariu sumbru: "Orice avarie sau manevră greşită din partea ruşilor poate crea probleme grave pentru toată Europa"
Sursa foto: Antena 3
de Sergiu Cora    |    11 Apr 2022   •   19:25

Este deja bine cunoscut planul lui Vladimir Putin de a cuceri estul şi sudul Ucrainei. Şi la fel de bine cunoscut este şi modul în care va încerca să facă asta: atacuri masive cu rachete de pe navele din mare şi din avioane. 

Orice avarie majoră poate duce în primul rând la deversarea de material radioactiv în lacul care deserveşte centrala, din lac în râul Nipru şi de aici în Marea Neagră.

Mai mult, o informație de ultim moment ne dezvăluie că rușii au furat de la Cernobîl 133 de substanțe radioactive.

Dar, nu acesta este cel mai crunt scenariu. 

"Trupele militare rusești au lovit de câteva ori în clădirea de reglaj a unității numărul 1, iar această clădire a fost puţin avariată, fără avarii serioase la reactor sau la sisteme. Situaţia clădirii administrative de la Zaporojie este mai rea pentru că în conflictele militare această clădire a fost avariată şi incendiată. Şi clădirea cu simulatoare a fost distrusă.

În jur de 500 de militari ruşi înarmaţi, de ocupanți sunt acum în centrala nucleară din Zaporojie şi câţiva oameni de la RusAtom participă la operațiunile de acolo, iar personalul este sub o presiune psihologică şi nu este o situaţie bună pe termen lung pentru a efectua operaţiuni în siguranță", a spus Dmytro Gumenyuk, şeful securității şi siguranței centralelor nucleare din Ucraina.

Întrebat dacă are informaţii că rușii ar înţelege pericolul real la care se expun, Dmytro Gumenyuk a spus: 

"Este o întrebare foarte bună. Mulţi oameni mă întreabă dacă rușii ştiu că e periculos. Este o întrebare foarte bună, dar trebuie să împărțim rușii de la Zaporojie în două grupuri.

Primul grup este reprezentat de militari fără pregătire în inginerie. Cred că aceşti oameni nu înțeleg pericolul, pentru că ei dacă au ordin să tragă ei vor trage.

Pe de altă parte, mulţi dintre oamenii de la RusAtom, am înţeles că sunt 10 oameni acolo şi aceşti oameni înțeleg foarte bine pericolul acestei situaţii. De ce aceşti oameni permit să se tragă şi să fie lupte în interiorul centralei nucleare de la Zaporojie?

Pentru mine nu este clar, pentru că în cazul unei avarii serioase ale unor instalaţii ar putea să apară accidente la întregul sistem. În acest caz problemele nu vor fi doar pentru Ucraina, ci şi pentru Rusia şi Europa, de asemenea. Dacă vorbim despre pericol, nu este vorba de unul ştiinţific, poate fi un pericol real.

Dacă vorbim despre cel mai rău caz în această situaţie, unul dintre scenariile posibile este să pierdem câteva sistem şi suportul pentru sisteme şi să aibă loc cedarea stației.

Dacă este să vorbim despre consecințele cedării stației în totalitate, cel mai bun exemplu este accidentul de la reactorul de la Fukushima.

Toată lumea ştie de accidentul de la Fukushima. Diferența dintre Fukushima şi Zaporojie este că în Zaporojie sunt 6 reactoare aşa că o cedare totală a sistemului ar însemna situaţia de la Fukushima de şase ori.

Deocamdată, situaţia este destul de stabilă, inginerii ucraineni lucrează la centrala nucleară din Zaporojie, ei fac tot posibilul pentru ca centrală să funcționeze în limitele de siguranță.

Citiți şi: Uniunea Europeană se pregătește pentru un posibil atac nuclear. Ce cuprinde fondul de 540 de milioane de euro

×
Subiecte în articol: Dmytro Gumenyuk centrale nucleare Ucraina
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close