Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Uniunea Europeană se pregăteşte pentru un posibil atac nuclear. Ce cuprinde fondul de 540 de milioane de euro

Uniunea Europeană se pregăteşte pentru un posibil atac nuclear. Ce cuprinde fondul de 540 de milioane de euro

Uniunea Europeană a luat decizia de a face un stoc de medicamente şi echipament destinat înfruntării unor amenințări "chimice, biologice sau nucleare". Occidentalii au avertizat că Moscova ar putea recurge la un asemenea atac, mai ales că în cele 47 de zile de război armata rusă nu a atins niciun obiectiv în Ucraina.

Uniunea Europeană se pregăteşte pentru un posibil atac nuclear. Ce cuprinde fondul de 540 de milioane de euro
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    11 Apr 2022   •   18:12

Mai exact, Uniunea Europeană a anunţat un pachet de 540 de milioane de euro pentru crearea unui stoc de medicamente şi echipamente destinate să facă faţă unor urgențe nucleare, bacteriologice şi chimice

Decizia vine în contextul în care războiul Rusiei în Ucraina ar putea escalada. Occidentalii au avertizat că Moscova ar putea utiliza arme chimice mai ales că în cele 47 de zile de război armata rusă nu a atins niciun obiectiv. 

Comisia Europeană a precizat că acest stoc cuprinde "vaccinuri", "echipament şi medicamente" în vederea îngrijirii răniților în timpul unor atacuri nucleare, bacteriologice şi chimice.

Prima etapă, precizează UE, constă în procurarea unor "comprimate de iodură de potasiu, care pot fi folosite în protejarea oamenilor de efectele nocive ale radiațiilor.

Trei milioane de comprimate de iod au fost livrate deja Ucrainei, cu ajutorul Franţei şi Spaniei, precizează CE.

„Luăm măsuri concrete pentru a pregăti mai bine Europa în faţa unor amenințări potențiale”, cu „echipament destinat urgențelor chimice, biologice sau nucleare”, a declarat comisarul european pentru Reacția la crize, Janez Lenarcic.

Ucraina acuză Rusia că a furat material radioactiv de la Cernobîl

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost sub control rusesc timp de câteva săptămâni, începând cu sfârşitul lunii februarie, dar recent a fost retrocedată Ucrainei, notează Sky News.

Locația substanțelor furate este necunoscută. Între timp, cei de la Cernobîl au declarat că două birouri şi un laborator din centrală au fost „jefuite şi distruse" de forţele rusești, informează Mediafax.

Anterior, câţiva soldați ruşi care capturaseră zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au trecut cu blindatele prin „Pădurea Roşie”, o zonă toxică, ridicând nori de praf radioactiv fără niciun echipament de protecţie, scria Reuters.

×

ȘTIRI

Greva profesorilor continuă pe termen nelimitat! Oferta Guvernului a fost respinsă

Parteneri
A murit un cunoscut producător de film şi televiziune, într-un accident rutier cumplit
x close