Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Sute de evrei ultrareligioși din toată lumea, la inaugurarea sinagogii din Sighetu Marmației

Sute de evrei ultrareligioși din toată lumea, la inaugurarea sinagogii din Sighetu Marmației

Cea mai nouă sinagogă construită în Europa și una dintre cele mai mari din Europa de Est a fost inaugurată la Sighetu Marmației.

Sute de evrei ultrareligioși din toată lumea, la inaugurarea sinagogii din Sighetu Marmației
de Georgiana Adam    |    05 Noi 2021   •   18:55

La eveniment au sosit cu o cursă charter rabini din New York, Paris, Londra și Frankfurt. Oaspeţii, dar şi cartea sfântă, a cărei valoare e estimată la aproape 400.000 de euro, au fost păziţi de trupele speciale.

Pentru mulți dintre cei aflați la bordul avionului, zborul a fost unul istoric: au revenit pe tărâmul bunicilor și părinților lor. Astfel, debarcarea pe pământ românesc a fost încărcată de emoție, iar unii dintre cei mai tineri au pus repede mâna pe telefoane pentru a imortaliza momentul.

Sinagoga a fost construită exclusiv din fondurile comunității hasidice din New York.

Nu se știe cu exactitate suma care a fost cheltuită pentru întregul complex. Numai Tora, cartea sfântă a evreilor care a fost depusă în sinagogă, a fost estimată la 360.000 de euro.

Cea mai mare sinagogă din Europa de Est, construită în România

Construcţia sinagogii a fost începută în urmă cu patru ani. Inaugurarea a avut loc azi şi a debutat cu o slujbă religioasă.

Sighetu Marmației este patria celei mai mari comunități de evrei ultra-ortodocși din lume

Vechea Mare Sinagogă a fost construită din lemn în 1778, refăcută din zid în 1836 şi incendiată în 1944 de către naziştii în retragere, după ce o folosiseră ca loc de detenţie pentru 140 de personalităţi evreieşti.

Comunitatea hasidică Sătmar consideră Sighetu Marmaţiei un loc sfânt, devenind astfel loc de pelerinaj pentru evreii hasidici din întreaga lume.

×
Subiecte în articol: sinagoga evrei
Parteneri
Huiduieli, la concertul Coldplay din București: Manelistul Babasha a cântat cu trupa
x close