Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Bucureştenii se pregătesc pentru cea mai scumpă factură la întreţinere. Avem calculele la preţul gigacaloriei

Bucureştenii se pregătesc pentru cea mai scumpă factură la întreţinere. Avem calculele la preţul gigacaloriei

Preţul final al gigacaloriei în Bucureşti poate ajunge în această iarnă la 900 de lei, de la 500 de lei, cât era anul trecut, spun specialiştii.

Bucureştenii se pregătesc pentru cea mai scumpă factură la întreţinere. Avem calculele la preţul gigacaloriei
Sursa foto: Hepta
de Silvia Preda    |    04 Noi 2021   •   20:43

"Să ne rugăm să fie o iarnă uşoară" - spun într-un glas bucureştenii după ce au aflat că încălzirea poate fi şi de trei ori mai scumpă în acest an. Termoenergetica evită să dea un răspuns clar, însă calculele specialiştilor arată că de luna viitoare locuitorii Capitalei vor plăti apa caldă şi căldura între 500 şi 900 de lei pe lună, pentru un apartament cu două camere.

Factura la întreţinere poate scădea doar dacă preţul Gigacaloriei va fi subvenţionat de Consilul General.

Preţul final al gigacaloriei în Bucureşti poate ajunge în această iarnă la 900 de lei, de la 500 de lei, cât era anul trecut

Se întâmplă asta pentru că Termoenergetica a mărit costurile de producţie, distribuţie şi transport, cu 85%. Noile tarife care ar ajunge la populaţie, fără subvenţii, sunt astronomice.

Singura soluţie ca oamenii să nu plătească aceste sume enorme este ca o parte din costuri, cele legate de producţie, să fie subvenţionată de Guvern, iar o alta - distribuţia şi transportul - de Primăria Capitalei.

Abia când subvenţiile vor fi aprobate de Guvern şi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, vom şti şi preţul final al gigacaloriei pe care îl plăteşte populaţia.

Acesta ar putea fi dublu sau triplu faţă de iarna trecută.

Dumitru Chisăliţă, preşedinte "Energia Inteligentă" spune că pentru un apartament de două camere, costul cu energia termică pentru lunile de iarnă ar fi de circa 535 de lei, o creştere faţă de anul precedent atunci când acest cost era de 164 lei pe lună.

După întâlnirea pe care a avut-o cu mai mulţi primari, premierul interimar Florin Cîţu a anunţat că preţul gigacaloriei va fi subvenţionat temporar în toată ţara, fără însă să precizeze costurile suportate de Guvern.

×
Subiecte în articol: gigacalorie căldură
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close