Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Imagini cu dezastrul umanitar din Turcia | Jurnaliştii Antena 3 CNN au surprins lupta contracronometru a salvatorilor

Imagini cu dezastrul umanitar din Turcia | Jurnaliştii Antena 3 CNN au surprins lupta contracronometru a salvatorilor

Echipa Antena 3, Cristi Popovici şi George Chironică, a surprins imagini cu dezastrul umanitar lăsat în urmă de cutremurele devastatoare din Turcia. Salvatorii sapă neîncetat pentru a-i salva pe cei prinşi în clădirile prăbușite. Atenție, urmează informaţii şi imagini cu puternic impact emoțional!

Imagini cu dezastrul umanitar din Turcia | Jurnaliştii Antena 3 CNN au surprins lupta contracronometru a salvatorilor
Sursa foto: ANTENA 3 CNN
de Cristi Popovici    |    08 Feb 2023   •   19:18

Drame și miracole sub ruinele lăsate în urmă de cutremurele din Turcia.

Imaginile sunt greu de privit. Când salvatorii scot de sub dărâmături oameni morți, se face liniște. Când li se pare că aud voci de sub maldărele de clădiri, iar se face liniște. Se supraviețuiești după 3 zile acoperit de resturi de beton înseamnă să sfidezi moartea. Bilanțul negru al celor de decedați a trecut de 11.000 iar numărul cel mai probabil va crește.

Operațiunile de salvare sunt dramatice. Oamenii sapă cu mâinile goale să scoată copiii de sub dărâmături.

De undeva din măruntaiele pământului se aude o voce, iar sus se lasă o liniște apăsătoare. Toți încearcă să își dea seama cât mai bine sub care munte de ruine cineva strigă după ajutor. După 3 zile pare ireal.

"Este în viată. Un bărbat de 40-50 pe care l-am găsit în această dimineaţă", spune un salvator.

"A fost auzită o voce de om sub această clădire, iar pompierii noștri cu o cameră încearcă să ajungă la persoană aprinsă sub acest bloc.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Este o operațiune extrem de riscantă, pentru că blocul se mai ţine în 2-3 grinzi care pot ceda în orice moment", a transmis echipa Antena 3 CNN, Cristi Popovici şi George Chironică, prezenţi la operațiunile contracronometru de salvare

Miracolele și dramele de sub dărâmături. O antiteză lăsată în urmă după ce pământul s-a zguduit în repetate rânduri.

Jandarmul din imagine nu a pierdut pe nimeni din familie, dar plânge pentru că în maldărele cu resturi de viață a găsit câteva lucruri ale unui copil. Doar lucrurile, nu și copilul.

"Antakya este un oraș-fantomă, un oraș-ruină în acest moment. Cutremurele de luni dimineață au distrus sute de blocuri, sute de case, magazine, hoteluri.

Peste tot pe unde am mers, am văzut numai dezastru. Aici erau în ansamblu rezidențial. Vedeți, stă să cadă o moschee, la fel, distrusă în totalitate.

În cazul unui nou seism, va cădea și cupola, vor cădea și turnulețele, Sunt şi case în flăcări acolo",  a spus Cristi Popovici, trimis special Antena 3 CNN în Turcia.

Citeşte şi: Transmisiune în direct din Antakya, oraşul devenit ruină în câteva clipe: Oamenii au pierdut absolut tot. Nu au unde să se ducă nici viii, nici morţii

Peste 13 milioane de oameni au suferit pierderi după seisme. Sunt 10 provincii unde a fost declarată starea de calamitate timp de 3 luni Bilanțul este și el unul cutremurător. Până acum sunt peste 11.000 de morți, iar pe măsură ce zilele trec, șansele ca cei de sub ruine să mai fie vii scad.

Așa că rămân doar aceste miracole. Cei care și-au pierdut casele dorm în corturile umanitare instalate peste tot. E frig. Așa că au pus pe foc ce-au găsit la îndemână. Mulți sunt flămânzi de zile întregi. Iar iarna îngreunează  operațiunile de salvare și primirea ajutoarelor trimise de peste tot. O replică de 5.4 grade pe scara Richter a fost simțită și azi.

Un nou cutremur de 5,4 a lovit, astăzi, Turcia

Doar astăzi au fost în toată această zonă din Turcia și Siria 12 cutremure mai mari de 4 grade pe scara Richter. Și cel mai mare dintre aceste cutremure a fost în Turcia, de 5,4 grade la o adâncime de 7.5 kilometri la ora 13:11 minute.

"Am simțit și noi replica aceea de 5,4 la orele prânzului. Eram pe lângă o zonă cu foarte multe blocuri dărâmate.

La un moment dat am simțit cum se mișcă pământul pe sub noi. A fost o chestie de 4-5 secunde, toată lumea s-a panicat, toți erau exact cum îi vedeți pe cei din spatele meu pe maldăre de moloz, de clădiri dărâmate, încercând să ajungă la supraviețuitori.

Toți au început să strige să se pună la adăpost, pentru că nu știau cât de lungă va fi acea replică.

Din fericire, a durat doar câteva secunde și nu  au fost alte repercusiuni. În continuare se caută supraviețuitori.

Chiar dacă intrăm ușor în a 4-a zi de la cutremur, oamenii încă speră că vor fi găsiți și alți supraviețuitori, pentru că au găsit, astăzi, 2 persoane în viață.

Asta le dă putere salvatorilor să încerce să mai sape un pic și încă un pic. Și în momentele acelea de liniște, să știți că sunt din ce în ce mai dese, pentru că văd ceva sau aud ceva.

Dintr-o dată se face liniște în întreaga zonă și din nou se începe căutarea. Asistăm la un dezastru umanitar în mare parte din sud-estul Turciei.

Citeşte şi: Turcia s-a deplasat cu trei metri după cutremur | Ce urmează în Europa. Explicațiile seismologului Mihai Diaconescu

Orașul acesta are 400.000 de locuitori și toți într-o singură zi au devenit sinistrați în propriul lor oraș. Nu au unde să doarmă. Afară se face frig, odată cu lăsarea întunericului, nici nu ai unde să cazezi așa dintr-o dată 400.000 de oameni durează zile săptămână întregi să se vină cu corturi, să se vină cu containere pentru ca toți oamenii să aibă unde să doarmă.

Cât despre reconstrucție, foarte puțin probabil ca ceea ce a fost aici să mai poată fi vreodată ridicat și să arate la fel.

Oamenii se încălzesc la foc de lemne adunate de prin casă sau copaci tăiați de pe marginea drumului pentru a rezista pe parcursul nopții", a mai spus Cristi Popovici, trimis special Antena 3 CNN în Turcia. 

Citeşte şi: Echipa Antena 3 CNN, imagini exclusive din oraşele dărâmate de valul seismic: "Se mai întâmplă și miracole"

×
Parteneri
Ce date personale colectează TikTok de la români
x close