Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cutremur pe piaţa RCA. Ce nereguli au fost descoperite de avertizorii de integritate

Cutremur pe piaţa RCA. Ce nereguli au fost descoperite de avertizorii de integritate

Este din nou cutremur pe piața RCA. Potrivit avertizărilor de integritate, există un șir de nereguli în interiorul cele mai mari companii de asigurări de răspundere civilă auto.

Cutremur pe piaţa RCA. Ce nereguli au fost descoperite de avertizorii de integritate
Sursa foto: Pexels
de Claudia Popovici    |    02 Feb 2023   •   19:26

Concret, potrivit documentelor avertizorilor de integritate, Euroins n-ar raporta către stat numărul total al proceselor de daună.

În două tabele apare câte o rubrică denumită "nu raportăm". În primul tabel, vorbim de 13.351 de dosare de daună, în al cel de-al doilea aproape 16.000 de dosare.

Ce înseamnă această neraportare reală către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)?

Pe de o parte, manipulează indicatorii de solvabilitate. Practic, firma nu are atâți bani cât să acopere toate dosarele.

Ce înseamnă pentru șoferii care încheie o asigurare cu această companie? Ei bine, o hârtie fără valoare, fără acoperire în bani.

Citeşte şi: Prețul la poliţele RCA va continua să crească, spun specialiștii. Ar putea atinge noi maxime în 2023

Asta, în condițiile în care EuroIns are o cotă de piață în domeniul RCA de 31 %  la nivel național, adică aproape 2 milioane de asigurați.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis ieri prin vot un anim, să sesizeze procurorii cu privire la situația din EuroIns.

Daniel Apostol, director de comunicare în cadrul ASF, a oferit mai multe detalii despre acest caz. 

"Noi suntem efectuăm control periodic și control permanent toată piața, inclusiv la compania invocată. Noi, Autoritatea de Supraveghere Financiară nu comentăm aspecte care fac obiectul unor anchete penale sau dosare aflate pe rolul unor instituții sau al unor autorități sau organe de specialitate ale statului.

Dar vreau să menționez că ori de câte ori în urma acțiunilor noastre de supraveghere și de control, în temeiul prerogativelor legale pe care le deține ASF, la momentul în care au rezultat suspiciuni cu privire la o posibilă încălcare a dispozițiilor în materie penală, Autoritatea de Supraveghere Financiară a sesizat până acum și sesizează, dacă va fi cazul, organele competente cu privire la aspectele constatate.

Şi, de altfel, dacă verificat istoricul sancțiunilor pe care le-am dat aceste companii în ultima perioadă în ultimii 2 ani veți vedea incidența măsurilor luate cu privire la această companie", a spus Daniel Apostol, director de comunicare în cadrul ASF, în emisiunea News Hour with CNN de la Antena 3 CNN. 

Citește și: Metoda prin care şoferii români pot obţine un preţ mai bun pentru asigurare RCA

Reacția Euroins

"Compania nu a fost niciodată mai puternică din punct de vedere financiar, cum este acum, după procesul de redresare prin care am trecut în timpul mandatului meu.

Este, de asemenea, mai puternică și în ceea ce privește conformitatea transparența cu autoritățile de reglementare, iar faptele vor dovedi acest lucru.

Nu am fost notificați de către Parchet sau orice altă instituție din România cu privire la o pro procedură judiciară", transmite CEO Euroins România

×
Subiecte în articol: asigurare RCA ASF integritate
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close