Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cât costă vacanța de anul acesta în Grecia | Prețurile pentru masa la tavernă, mai mari: ”Acum scot din buzunare 30 de euro”

Cât costă vacanța de anul acesta în Grecia | Prețurile pentru masa la tavernă, mai mari: ”Acum scot din buzunare 30 de euro”

Plaje de vis, nisip fin, apă turcoaz, mâncare delicioasă şi la preţuri accesibile. De asta vor avea parte românii amatori de Grecia anul acesta. Cei care şi-au planificat deja vacanţa nu vor simţi prea mult creşterile de preţuri din insulele elene. O analiză recentă arată că multe produse alimentare sunt mai ieftine acolo, decât la noi în ţară.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mai 2024   •   19:54

Grecia a început anul cu un număr record de turişti, iar trendul se va menţine şi în plin sezon. Zeci de milioane de străini ajung an de an pe teritoriul elen.

Dintre ei, peste un milion sunt români. Odată ajunşi acolo, se lovesc, însă, de scumpirile din taverne. O salată grecească costă 8 euro, caracatița în jur de 15 euro, iar o cafea sau o băutură răcoritoare, 2 euro.

”Dacă e să hotărâm să servim un pește, acesta va fi 30-40 de euro poate și 60 de euro, în funcție de tipul de pește ales”, a declarat Cosmin Vasile, manager agenție de turism.

”În ultimii ani, am văzut că aici, în Grecia, tavernele au scumpit prețurile cu 5-10%, asta înseamnă că de produs s-au adăugat 50 de cenți, un euro. Dacă acum 4 ani o bere era 2,5 euro, acum o găsim în majoritatea tavernelor la 5 euro. Un cuplu mănâncă cu 15 euro de persoană. Dacă acum câțiva ani dădeau 20-25 de euro, acum scot din buzunare 30 de euro”, spune Dan Drăgan, reprezentant Forum Grecia. 

Cei care vor sa cheltuiască mai puțin în vacanțe, sunt sfătuiți să meargă la restaurantele unde mănâncă localnicii sau să apeleze la varianta de a cumpăra mâncare din supermarket.

”Foarte mulți turiști aleg să călătorească în Grecia pe varianta de self catering. Turiștii au posibilitatea în special la micul dejun să își pregăteasca mâncarea, o mâncare simplă, într-o bucătărie mică, dar utilată”, spune Cosmin Vasile, manager agenție de turism. 

Grecia este al treilea cel mai mare producător de ulei de măsline la nivel mondial. O ajută clima și poziția geografică. Tocmai din acest motiv, turiștii vor găsi acolo prețuri mai mici la acest aliment, dar și la altele, cum ar fi peștele sau sucul de portocale acolo. 

Pe de altă parte, potrivit unei analize autorităților din domeniul alimentar din Grecia, în România, carnea este mai ieftină, atât cea de vită, cât și cea de pui, la fel și ouăle sau orezul. 

Acum patru-cinci ani, prețurile în România și Bulgaria erau mult mai mici față de Grecia, însă vedem că, în acest moment, prețurile sunt echilibrate, nu mai sunt atât de multe diferențe între supermarketurile din România și cele din Grecia”, a mărturisit Dan Drăgan, reprezentant Forum Grecia.

Grecii spun că marea problemă în această ţară, care a dus la scumpirea mâncării la restaurant, este lipsa unui lanț de aprovizionare compact, aproape automatizat, ca în centrul Europei.

În Grecia, producția este fragmentată și accesul la fermieri este un proces complicat care îl împovărează atât pe bucătar cât și pe client, pentru că se vede în prețuri.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
MAE a refuzat intrarea în țară a unei delegații de la Kremlin. Rusia amenință
x close