Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Raport îngrijorător despre alfabetizarea elevilor români: Doar 11% se încadrează în categoria "funcţional"

Raport îngrijorător despre alfabetizarea elevilor români: Doar 11% se încadrează în categoria "funcţional"

Gradul de literaţie pentru elevii români din clasele primare și gimnaziale este foarte scăzut. Doar 11% înțeleg în totalitate ceea ce citesc.

Raport îngrijorător despre alfabetizarea elevilor români: Doar 11% se încadrează în categoria "funcţional"
Sursa foto: Getty Images I AlexD75
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Apr 2023   •   19:24

Cel mai recent raport național de literație arată că 42% dintre elevii cu vârste între 6 și 14 ani se plasează în zona cu "grad nefuncțional", în timp ce 47% în zona "minim funcțional" și doar 11% în zona "funcțional".

Conform raportului, după finalizarea a două cicluri școlare, elevii înregistrează o scădere a nivelului de nefuncționalitate cu doar 4% și o creștere a nivelului de funcționalitate de 1%.

Fetele înregistrează performanțe mai bune decât băieții.

Gradul de nefuncționalitate în rândul fetelor fiind de 40%, în timp ce băieții înregistrează 44%.

Citește și: România, pe ultimul loc în Europa la educație financiară | "Afectează întreaga viaţă a oricărui om"

Chiar și la gradul de funcționalitate, fetele sunt cu 4 procente în față.

La ultima ediție de anul trecut, Raportul Național de Literație a arătat că elevii nefuncționali din clasele 1-8 nu înțeleg ceea ce citesc, nu pot argumenta ipoteze și concluzii, nu pot stabili asemănări și diferențe între personaje și nu pot clasa realitatea într-un context general.

Acest document a fost realizat de platforma Brio teste standardizate pentru elevi alături de șapte organizații nonprofit specializate în domeniul educației.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close