Antena 3 CNN Actualitate Educație România, pe ultimul loc în Europa la educație financiară | "Afectează întreaga viaţă a oricărui om"

România, pe ultimul loc în Europa la educație financiară | "Afectează întreaga viaţă a oricărui om"

Nivelul de educație financiară din România este cel mai mic din Europa, de numai 8%. Mai mult de jumătate dintre români au dificultăți financiare în viața de zi cu zi, motiv pentru care nu reușesc să economisească.

România, pe ultimul loc în Europa la educație financiară | "Afectează întreaga viaţă a oricărui om"
Sursa foto: Getty images | goc
de Ştefan Petrică    |    02 Mar 2023   •   10:58

Conform studiului Bunăstarea financiară și alfabetizare financiară în România, 13% dintre români se confruntă cu probleme financiare majore, iar 38% întâmpină dificultăți financiare în viața de zi cu zi.

Părinții și profesorii sunt principala sursă de informare pentru copii, iar conferința Educația Financiară în școli reprezintă o șansă pentru cei dintâi de a beneficia de experiența invitaților.

"În România suntem în toate topurile pe ultimul loc în educația financiară. Bulgarii sunt înaintea noastră cu 12 puncte procentuale, ceea ce înseamnă că avem mult de tras. Important este ca elevii să-și asigure o cultură financiară bogată, să-și cunoască istoria economiei românești", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.

În contextul în care în România există o slabă alfabetizare financiară, iar necesitatea educației în acest domeniu este tot mai acută, experții financiari spun că indiferent de nivelul veniturilor, fiecare individ ar trebui să încerce să economisească pentru a preîntâmpina situațiile dificile.

Citește și: Există o corelație între educația financiară și bunăstarea populației?

Este important ca educația financiară să fie predată copiilor de la vârste fragede, astfel încât aceasta să își producă efectele pozitive când fiecare dintre absolvenții de liceu sau facultate vor intra în câmpul muncii și vor lua decizii în ceea ce privește gestionarea bugetului, accesarea unui credit și structurarea costurilor acestuia sau decizii despre economisire.

"Faptul de a nu avea o perspectivă asupra nivelului de trai sau a satisfacției bunăstării personale pe termen lung poate să afecteze întreaga viață a unui tânăr și a oricărui om", a declarat Silvia Bogdan, președinte Școala de Valori.

×
Subiecte în articol: educaţie financiară elevi
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close