Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Schimbări majore la polițele RCA, anunțate de șeful ASF, printre care și amenzi mai mari pentru șoferii fără asigurare și verificarea mașinilor prin camerele din trafic

Schimbări majore la polițele RCA, anunțate de șeful ASF, printre care și amenzi mai mari pentru șoferii fără asigurare și verificarea mașinilor prin camerele din trafic

Şoferii care nu au poliţe RCA riscă sancţiuni mult mai mari, iar verificarea lor se va face inclusiv cu ajutorul camerelor care monitorizează rovinietele. Aceste modificări ale legii RCA au ajuns în dezbatere în Parlament şi vizează milioane de români. În exclusivitate pentru Antena3 CNN, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a explicat ce se schimbă.

Schimbări majore la polițele RCA, anunțate de șeful ASF, printre care și amenzi mai mari pentru șoferii fără asigurare și verificarea mașinilor prin camerele din trafic
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    07 Mar 2024   •   20:00

Cei care aleg să conducă fără asigurare RCA vor plăti sancţiuni mai dure. Şoferii care întârzie la înnoirea poliţei pot pierde din reducerea de preţ acumulată de-a lungul timpului.

Propunerile prevăd şi că bonusul poate fi redus dacă se primesc amenzi în trafic, în funcţie de cât de gravă este abaterea.

Plata în rate a poliţei RCA este o altă propunere ASF.

"De asemenea, vom sparge o reticență instituțională care încă se mai regăseșlte a nivelul apetitului de a împărtăși datele între instituții. Va fi instituită interoperabilitatea bazelor de date, între MAI, prin Poliția Rutieră, RAR, CNAIR.", a precizat Alexandru Petrescu, Președinte ASF.

Şoferii care conduc fără o poliţă RCA valabilă vor fi identificaţi prin mai multe mijloace.

"Prin portofoliul de camere localizate la nivelul drumurilor naționale, să putem identifica pe toți cei care astăzi, din păcate, aleg să conducă un autovehicul fără o poliță de asigurare RCA validă. O treime dintre cei care sunt în trafic nu au o poliță RCA valabilă.", spune șeful ASF.

O noutate este și faptul că șoferii vor putea de acum să suspende polița RCA pe o perioadă limitată de timp. Există însă o condiție: mașina trebuie să nu fie parcată pe domeniul public. Ea trebuie să staționeze într-un loc privat, cum ar fi o curte sau un garaj.

După două falimente răsunătoare pe piaţa RCA şoferii plătesc asigurări uriaşe.

"Lansăm într-un parcurs de remediere. Nimic nu se va întâmpla peste noapte. Dar creem premise  legislative la capătul cărora să avem prime mai mici și participanți la trafic mai responsabili.", a mai spus Alexandru Petrescu, la Antena 3 CNN.

Noile modificări ar urma să fie aplicabile de la începutul verii, cel târziu.

Ce se schimbă în legea RCA:

  • Sancţiuni mai mari pentru şoferii fără RCA
  • Reducerea de preţ scade dacă reînnoirea RCA se face cu întârziere
  • Amenzile de circulație vor scădea bonsul acumulat
×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close