Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Șeful TikTok, pus la zid și umilit în Congresul SUA: "Pot să răspund, doamnă președinte? - Nu! Vom merge mai departe!"

Șeful TikTok, pus la zid și umilit în Congresul SUA: "Pot să răspund, doamnă președinte? - Nu! Vom merge mai departe!"

Directorul executiv al TikTok, Shou Chew, a fost convocat în Congresul american, în condițiile în care Administrația Biden a avertizat că ar putea interzice această aplicație în SUA.

de Adrian Iclozan    |    23 Mar 2023   •   17:45

La audierea desfășurată joi, Shou Chew (foto interior) a fost întrebat de congresmanul Frank Pallone dacă poate garanta că platforma sa nu colectează date referitoare la sănătatea sau localizarea utilizatorilor.

"Acestea sunt date care sunt colectate frecvent de multe alte companii din industria noastră", a spus Chew, citat de CNN.

"Ne-am angajat să fim foarte transparenți cu utilizatorii noștri cu privire la ceea ce colectăm. Nu cred că ceea ce colectăm reprezintă mai mult decât o fac majoritatea jucătorilor din industrie", a insistat el.

Audierea șefului TikTok reprezintă o parte a procesului de examinare a legăturilor aplicației omonime cu China și a potențialelor riscuri de securitate națională care ar decurge din aceste legături.

Citește și: Ce le-a cerut șeful TikTok utilizatorilor platformei înainte de audierea în Congres

Iar joi, membrii congresului, fie ei republicani sau democrați, s-au dezlănțuit împotriva șefului platformei chinezești de socializare.

Șeful TikTok, pus la zid și umilit în Congresul SUA

CNN relatează că afirmațiile lui Shou Chew, potrivit cărora compania nu este o ramură a guvernului chinez, au fost, pur și simplu, ignorate sau ridiculizate de membrii Congresului SUA.

"Pentru poporul american care se uită astăzi (la aceste audieri), ascultați aici: TikTok este o armă a Partidului Comunist Chinez pentru a vă spiona, a manipula ceea ce vedeți și a trage foloase de pe urma generațiilor viitoare", a declarat republicana Cathy McMorris Rodgers, membră a Camerei Reprezentanților și șefa Comisiei pentru Energie și Comerț.

Într-un schimb de replici cu Anna Eshoo, membră a Camerei Reprezentanților din partea Partidului Democrat, șeful TikTok a spus:

"Nu am văzut nicio dovadă că guvernul chinez are acces la aceste date. Nu ne-au cerut niciodată, iar noi nu le-am furnizat."

"Angajamentul nostru este de a muta datele în Statele Unite, pentru a fi stocate pe teritoriul american de către o companie americană, supravegheate de personal american. Așadar, riscul ar fi similar cu cel al oricărui guvern care se duce la o companie americană pentru a cere date", a continuat el.

"Nu cred că TikTok (...), că dumneavoastră ați spus sau ați făcut ceva pentru a ne convinge", a replicat Eshoo.

Șeful TikTok, în Congresul SUA: "Pot să răspund? - Nu! Vom merge mai departe!"

Însă momentul care rezumă cel mai bine audierea de joi este cel care a urmat unei lungi critici formulate de reprezentanta Kat Cammack, de la Partidul Republican, cu privire la moderarea conținutului TikTok și legăturile cu China.

"Pot să răspund, doamnă președinte?" Chew a întrebat-o pe Cathy McMorris Rodgers după ce timpul lui Cammack a expirat.

"Nu. Vom merge mai departe", a spus ea.

SUA și alte state au interzis deja TikTok pe dispozitivele guvernamentale

Administrația Biden a amenințat că va interzice accesul TikTok în Statele Unite dacă proprietarii chinezi nu vor accepta să cesioneze partea lor din platforma de socializare.

SUA și alte țări au luat, deja, măsuri pentru a interzice aplicația pe dispozitivele guvernamentale.

Surprinzător, TikTok-ul cu care sunt familiarizați utilizatorii din lumea largă nu funcționează în China, notează CNN.

Cu toate acestea, TikTok a fost cea mai descărcată aplicație în SUA în 2021 și 2022, potrivit datelor firmei de analiză Sensor Tower.

Utilizatorii americani spun că nu pot trăi fără TikTok

Mulți dintre cei 150 de milioane de utilizatori din Statele Unite, care și-au construit mijloace de trai și comunități pe baza aplicației, spun că nu își pot imagina America fără TikTok.

În 2020, The Washington Post a colaborat cu un cercetător în domeniul confidențialității datelor pentru a analiza ce anume și în ce măsură colectează TikTok, când vine vorba de datele utilizatorilor.

Concluzia evaluării a fost că aplicația chinezească nu pare să colecteze mai multe date decât alte rețele de socializare.

În anul următor, Pellaeon Lin, un cercetător de la Citizen Lab, din cadrul Universității din Toronto, a efectuat o altă analiză tehnică și a ajuns la concluzii similare.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close