Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Sistemul național de pensii, la un pas de colaps | La ce riscuri pot fi expuşi românii

Sistemul național de pensii, la un pas de colaps | La ce riscuri pot fi expuşi românii

Sistemul național de pensii se apropie tot mai mult de momentul unui colaps. Ce spun datele oficiale şi la ce riscuri pot fi expuşi românii.

Sistemul național de pensii, la un pas de colaps | La ce riscuri pot fi expuşi românii
Sursa foto: GettyImages
de Claudia Popovici    |    07 Iul 2023   •   18:32

Sistemul național de pensii se apropie tot mai mult de momentul unui colaps. Numărul angajaților activi care contribuie la sistemul de pensii scade constant, în timp ce numărul românilor care se pensionează este în continuă creștere.

Potrivit statisticilor oficiale, peste 1,58 de milioane de români sunt renumerați cu salariul minim pe economie. Această situație este predominant întâlnită în sectoarele construcțiilor, transportul rutier, dar și în comerțul cu amănuntul.

Asta pentru că încă există angajator care continuă să plătească salariul minim în acte, iar o parte din renumerație este primită de către angajați la negru, iar practic adaugă și mai multă presiune pe bugetul pensiilor care încasează mai puține contribuții. Veștile proaste vor veni cu adevărat din 2030, odată ce generația decrețeilor va ajunge la vârsta pensionării.

Estimările arată că unul din trei români va avea peste 65 de ani, în comparație cu doar 20% din populație în 2015. Asta va conduce la o creștere semnificativă a numărului de pensionari în următorii ani. Se va ajunge astfel ca un român care câștigă acum 4.000 lei pe lună și se apropie de pensie să încaseze doar 1.200 lei, o sumă mult prea mică pentru a supraviețui.

Mulți români iau în considerare să economisească bani sub saltea sau să îi țină pe un card, însă trebuie să știe că în decursul 20-30 de ani, acești bani își vor pierde semnificativ valoarea din cauza inflației. Prin urmare, singura soluție viabilă pe pare a fi un fond privat de pensii sau orice altă  metodă de a investi banii și cel puțin de a indexa cu inflația pe parcursul a 30 de ani. 

×
Subiecte în articol: sistem de pensii
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close