Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Laura Bouriaud, profesor la Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava, la conferința România Inteligentă: "Cu pădurea nu se pot face experimente"

Laura Bouriaud, profesor la Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava, la conferința România Inteligentă: "Cu pădurea nu se pot face experimente"

Prof.univ.dr. Laura Bouriaud, de la Universitatea "Ștefan Cel Mare" din Suceava, a vorbit, în cadrul conferinței "România redevine verde - trei paşi fără întoarcere", despre beneficiile aduse de Noul Cod Silvic.

Laura Bouriaud, profesor la Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava, la conferința România Inteligentă: "Cu pădurea nu se pot face experimente"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Dec 2023   •   15:33

Prof.univ.dr. Laura Bouriaud, Director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat, Universitatea "Ștefan cel Mare Suceava", și-a început discursul în cadrul conferinței vorbindu-le viitorilor silvicutori despre beneficiile Noului Cod Silvic.

"Nu vă puteți imagina cât este de greu să faci legislație. Cât este de greu să editezi o normă juridică, care să stea în picioare în fața unui sistem întreg. Cu pădurea nu se pot face experimente, pentru că vor plăti generațiile viitoare.

Acesta nu este un motiv pentru renunțarea la inovație. În Codul Silvic găsiți mecanismele necesare pentru a merge în cel puțin câteva direcții inovative. Știm prea bine că, în ultimii ani, furtul de masă lemnoasă începe încet, încet să aparțină trecutului.

Aș vrea să rețineți că nicio politică publică nu se poate face fără informație. Știm prea bine cât de mult rău a cauzat României faptul că nu am avut un sistem informațional legat de sectorul silvic, care să răspundă așteptărilor societății.

Citește și: Mircea Fechet, ministrul Mediului, la conferinţa România Inteligentă: "Voi merge personal în comisiile parlamentare pentru a susţine Noul Cod Silvic"

Conferința Regională “România redevine verde - trei pași fără întoarcere / Un nou Cod Silvic, o campanie de împădurire fără precedent, o strategie de digitalizare”

Conferința Regională “România redevine verde - trei pași fără întoarcere / Un nou Cod Silvic, o campanie de împădurire fără precedent, o strategie de digitalizare” Discuțiile, dezbaterile și prezentările conferinței regionale se vor axa pe expunerea clară a legislației elaborate prin PNRR, respectiv Strategia Naționala pentru păduri 2030 și Codul Silvic și expunerea oportunităților rezultate din acțiunile de împădurire la nivel național prin PNRR.

Publicată de Antena 3 pe Marţi, 12 decembrie 2023

Codul Silvic ne promite că normele tehnice vor fi modificate, pentru a include referiri clare le ceea ce înseamnă adaptarea la schimbările climatice", a spus ea.

Prof.univ.dr. Laura Bouriaud a adăugat că tăierile ilegale nu reprezintă principalul factor care conduce la degradarea pădurilor, existând un cumul de cauze.

"Orice greșeală pe care o facem în gestionarea pădurilor se răsfrânge imediat și vizibil. Bineînțeles că am avut foarte multe tăieri ilegale, imediat după 1989. De asemenea, am remarcat anumite procese de degradare a pădurii, de scădere a calității și rezilienței arborilor.

Deocamdată, nu putem spune dacă această degradare a pădurii, acolo unde s-a făcut, este cauzată de faptul că am ajuns deja la a treia rotație a arborilor, de schimbările climatice, de subfinanțarea cronică în ceea ce privește sistemul forestier sau  în ceea ce privește calificarea personalului și formarea lui pentru a răspunde la cererile sociale curente.

Sunt mai mulți factori explicativi, iar pentru acest lucru avem dnevoie de cercetare și de mai multți tineri cercetători care să ne răspundă la aceste probleme", a mai spus ea.

Conferinţa regională "România redevine verde - trei paşi fără întoarcere | Un nou Cod Silvic, o campanie de împădurire fără precedent, o strategie de digitalizare", susţinută de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a avut loc marţi, 12 decembrie 2023, ora 14.00, la Hotel Crowne Plaza, sala Crown Ballrom, parter, Bucureşti.

×
Subiecte în articol: România Inteligentă cod silvic
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close