Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Modul în care 11 oraşe din România pot economisi patru milioane de euro. Greenpeace: "Banii noştri care se duc pe facturi din ce în ce mai mari"

Modul în care 11 oraşe din România pot economisi patru milioane de euro. Greenpeace: "Banii noştri care se duc pe facturi din ce în ce mai mari"

Un număr de 11 oraşe din România pot economisi peste 4 milioane de euro anual, dacă ar utiliza potenţialul energiei fotovoltaice instalate pe acoperișurile clădirilor din patrimoniul local. 

Modul în care 11 oraşe din România pot economisi patru milioane de euro. Greenpeace: "Banii noştri care se duc pe facturi din ce în ce mai mari"
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    15 Iun 2022   •   14:05

Un nou raport realizat de Greenpeace arată că panourile solare care ar putea fi instalate pe clădirile publice pot produce de trei ori mai multă energie electrică decât consumul anual. 

Cu toate acestea, la nivelul autorităților locale există o anumită reticență când vine vorba de astfel de investiții. 

Costurile de generare a energiei solare pe acoperișurile clădirilor publice variază între 71 euro/MWh și 79 euro/MWh, cu mult sub prețurile actuale ale electricității pe piață, care sunt în jur de 200 de euro per MW.

"E vorba de bani publici, trebuie să ne gândim că sunt banii noştri care se duc pe nişte facturi din ce în ce mai mari", spune Marian Mândru, coordonator Greenpeace.

Investiția pentru instalarea panourilor fotovoltaice pe clădirile publice ar putea fi recuperată în mai puțin de un deceniu, iar bani există pentru astfel de proiecte.

Potrivit studiului Greenpeace, suprafața totală utilizabilă pentru instalarea panourilor solare pe acoperișurile publice din cele 11 orașe este de peste un milion de metri pătrați, iar investițiile ar putea aduce în total peste 4 milioane de euro anual la bugeturile locale.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close