Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Generalul Ben Hodges, despre planurile Rusiei: ”Moldova ar fi o pradă mult mai ușoară”

Generalul Ben Hodges, despre planurile Rusiei: ”Moldova ar fi o pradă mult mai ușoară”

Generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor Statelor Unite ale Americii (SUA) în Europa, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 CNN despre planurile Rusiei în ceea ce privește Ucraina și Moldova.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Feb 2023   •   23:34

Ben Hodges consideră că diferența dintre Ucraina și Moldova este că Moldova este extrem de slabă din punct de vedere militar în comparație cu Ucraina.

Așadar, Moldova ar fi o pradă mult mai ușoară, așa cum spunea și presa americană. 

Însă, datorită forțelor Națiunilor Unite (NATO) un presupus atac nu ar avea și succes.

"Fii sigur că dacă România ar fi atacată, Statele Unite și toți ceilalți aliați ai NATO ar fi alături de România. De asemenea, rușii au vrut ca noi să ne petrecem vremea ingrijorându-ne cu privire la un atac asupra Moldovei sau o extindere a operațiunilor lor ilegale în Transnistria, care să ne distragă de ceea ce facem. 

Ar fi nevoie de 2-3 minuni că Rusia să facă ceva în Moldova. Rușii nu au capacitatea să desfășoare o operațiune cu amfibii, chiar dacă au nave, nu au această capacitate, nu au exerciții, nu au făcut acest lucru în ultimii ani, deci aș spune că nu există nicio șansă să aibă loc în Moldova", a transmis Hodges.

Citește și: Securitatea Republicii Moldova, în topul discuţiilor de la Summitul B9

De asemenea, fostul general susține că nici măcar în cazul unei operații airborn, Rusia nu ar avea șanse de reușită, subliinind faptul că ''de șase luni au încercat să cucerească Bahmutul (rușii, n.r.), și nu au reușit".

"O altă manieră, desigur, ar fi o operație airborn, și cred că avioanele care ar aduce soldații ar fi doborâte de apărarea antiaeriană ucrainiană. Deci, mi se pare cât se poate de nefezabil pentru că eu nu am constatat că Rusia ar avea capacitatea să facă o asemenea operație comună. De șase luni au încercat să cucerească Bahmutul, și nu au reușit. Deci, mi se pare că o operațiue lansate asupra Moldovei, ar fi o ispravă greu de închipuit", a spus generalul.

Totodată, fostul general a spus că războiul actual a început cu mult timp înainte de 2022.

"De fapt, războiul a început în anul 2014. Suntem acum în al nouă an și avem și acest an de operațiune militară specială. Poate fi descrit doar că o catastrofă pentru Federația Rusă. Nu au reușit să-și atingă niciun obiectiv. Suferă din cauza faptului că mii de persoane, mii de soldați sunt răniți și NATO și peste 20 de alte țări sunt unite și sprijnă Ucraina”, a mai declarat Ben Hodgel la Antena 3 CNN.

În ceea ce privește aliații Rusiei, oficialul american dă asigurări că în afară de Coreea de Nord și Iran, Kremlinul nu se poate baza pe nimeni.

"Rusia, însă, se bazează doar pe Iran și Corea de Nord că singurele țări care o ajută. De aceea sunt optimist. Cred că nu doar că Ucraina va câștigă, dar că Occidentul trebuie să rămână unificat astfel încât Ucraina să poată face asta", a mai spus Hodges.

×
Subiecte în articol: Rusia Moldova Ucraina SUA România Ben Hodges
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close