Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Moartea unui demnitar român la Viena. Mihaela Ceauşescu, dezvăluiri cutremurătoare

Moartea unui demnitar român la Viena. Mihaela Ceauşescu, dezvăluiri cutremurătoare

Mihaela Ceaușescu, fiica lui Marin Ceaușescu, fratele cel mare al dictatorului, a povestit la Sinteza Zilei cum au fost ultimele zile ale tatălui său înainte ca acesta să moară, la Viena.

Moartea unui demnitar român la Viena. Mihaela Ceauşescu, dezvăluiri cutremurătoare
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Dec 2022   •   00:07

Pe data de 26 decembrie 1989, Marin Ceaușescu, şeful Agenţiei Economice a României din Viena, fratele mai mare al lui Nicolae Ceaușescu, a fost găsit spânzurat în subsolul Reprezentanței Economice a României la Viena.

Acum, după 33 de ani, fiica sa Mihaela Ceaușescu a povestit cum a aflat vestea tragică şi cum ar fi încercat tatăl ei să-l salveze pe Nicolae Ceaușescu.

Potrivit acesteia, Marian Ceaușescu s-ar fi întors în România de la Viena pentru a-l avertiza pe Nicolae Ceaușescu despre planurile celor din jur de a-l da jos.

"A stat foarte puține zile pentru că urma până în Anul Nou să se întoarcă definitiv. Deci el își terminase misiunea, nu mai vroia să stea, se simțea deja bătrân și mama era în România.

"Tata știa foarte multe, probabil din Austria"

De aia mama era în România, pentru că începuse să despacheteze, să aranjeze casa pentru sosirea lui tata.

El a venit, a stat foarte puțin, noi nu ne-am văzut. Eu nu l-am mai văzut pe tatăl meu din '83, deci din anul când m-am căsătorit cu actorul Petre Moraru.

Tata a trecut peste divorț, dar peste căsătoria asta n-am mai trecut și noi n-am mai vorbit decât la telefon. El n-a venit chiar de Crăciun, a venit puțin după, dar a venit în sicriu.

Şi mama a povestit toate astea, că a încercat 3-4 zile la rând să intre la fratele lui, la Nicolae Ceaușescu.

Lui tata i s-a spus foarte politicos că nu este acasă, că se odihnește veniți mai târziu și așa au trecut 3 zile.

Tata i-a spus mamei că este evident că nu are cum să ia legătura cu el. A și vorbit cu fratele lui, generalul Ilie Ceaușescu și a zis nu reușește să intre la Nicu, că așa îi spuneau.

Tata a plecat spunându-i mamei ai grijă ce faci, că vin vremuri grele, o să fie rău. Tata știa foarte multe, probabil din Austria. A avut foarte mulți prieteni și austrieci și sigur că aflase niște lucruri.

Şi mama mi-a spus că ar fi vrut să îl salveze. Repet, asta știu de la mama, nu cred că mama a inventat, că nu citea James Bond.

"Tata a vrut să-l salveze pe fratele lui şi pe noi toţi. Știa planul"

Tată ar fi vrut să îi spună înainte de congres, că atunci a vrut să intre, ca la Congres el (n.r Nicolae Ceaușescu) să anunțe că, pe motiv de sănătate se retrage și în locul lui îl numește pe Iliescu.

Considera că așa ar fi dejucat ceea ce s-a întâmplat de fapt, dar nu s-a mai întâmplat şi nu știm dacă s-ar fi retras unchiul meu.

Așa a gândit tata că ar fi fost singura soluţie. Mama până în ultima zi n-a crezut. Şi când a început, cum se zice, bubuiala a plecat săraca cu ce a avut pe ea.(...)

Mama mi-a zis că tata a plecat îngrozitor de supărat pentru că n-a reușit să intre la fratele lui și a zis că era singura salvare, s-ar fi salvat și pe el și ne-ar fi salvat și pe noi dacă se retrăgea la congres și spunea că sănătatea nu îi mai permite.

Și tata zicea că neapărat trebuia să-l numească pe Iliescu din partea lui Ceaușescu, că se știa planul.

"Nicolae Ceaușescu n-a știut  să îndepărteze oamenii care îl urau"

Prima mișcare a fost cu 7 ani înainte. Cel puțin eu am aflat că există generalul Militaru cu Brucan. Da, ce i-a făcut? L-a luat pe Brucan din Primăverii și l-a mutat puțin mai încolo, într-un cartier unde acuma-i cartier de mare elită.

Nicolae Ceaușescu n-a știut să îndepărteze oamenii care îl urau, dar lucrurile se întâmplau oricum că erau pregătite de mult și din afară. 

Dar cu 7 ani înainte, când Militaru, Brucan și mai mulți la Comana unde se întâlneau, a fost prins în, așa o mișcare, o pregătire de, să zicem, răsturnare, nici măcar nu i-a arestat.

"Puterea te strică mai rău decât banul"

Asta spunea Nicu zice, o dovadă de slăbiciune și de încredere în popor.

Nu știu ce s-ar fi întâmplat dacă tata ar fi reușit să intre. Eu cred că n-ar fi acceptat unchiul meu niciodată. El nu mai știa să facă pasul înapoi. Nu-ți trebuie 25 de ani ca să te rupi puțin de realitate, sunt suficienți 6 și deja te crezi alt om.

Puterea te strică mai rău decât banul. Deși am văzut în jurul meu, după evenimentele din '89 foarte mulți prieteni. Unii au intrat în politică, sunt și astăzi, alții au făcut foarte mulți bani. Nu mai sunt aceiași care erau înainte. Sufletește nu mai sunt.

Mi-a plăcut ceva ce a zis Dorel Vișan, un actor pe care îl ador. Da, poate eram mai săraci înainte, dar era mult mai bogați în suflet.

"Sufletește am sărăcit după '89, noi, românii foarte mult"

Așa este. Sufletește am sărăcit după '89, noi, românii toți foarte mult. Într-adevăr, poate să trăia mai greu, dar era atâta iubire de om, prietenie adevărată.

Acum nu e decât suspiciune, ură. Simt asta simt și la copiii cu care eu lucrez la facultate. M-am pensionat la 65 de ani și încă lucrez, pentru că nu mă pot desprinde. De copii, nu mă pot desprinde. Sunt niște copii minunați, asta mă ține. Ei mă țin, cumva, și veșnic tânără, așa spiritual.

"Online-ul ăsta pur și simplu ne-a înstrăinat pe toți"

Dar îi văd cât sunt de dezorientați față de cei de acum 30-40 de ani. Sunt dezorientați, nu-și văd niciun viitor, n-au nicio perspectivă, nu știu ce să facă. Termină cu miile facultăți. Numai la noi sunt sute. Cine are nevoie de sute care au terminat limba rusă?

Ei știu că nu se vor angaja nicăieri, că sunt pregătiți să devină șomeri. Încerc cumva să mă apropii de ei și să le explic care este rostul vieții. Și că niciodată nu știi ce-ți rezervă viitorul.

Da, online-ul ăsta pur și simplu i-a înstrăinat, ne-a înstrăinat pe toți. Deci trăim vremuri foarte ciudate. În '89 nu m-am gândit niciodată că vom ajunge atât de rău", a spus Mihaela Ceaușescu, nepoata lui Nicolae Ceaușescu, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close