Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Ce anunțau crainicii TVR la Revoluție. Bombă în subsolul televiziunii, apa din România era otrăvită | Care a fost adevărul

Ce anunțau crainicii TVR la Revoluție. Bombă în subsolul televiziunii, apa din România era otrăvită | Care a fost adevărul

În decembrie 1989, Revoluția a fost transmisă în direct, la postul național de televiziune. Momentul a fost numai bun ca sistemul să bage frica în români, propagând minciuni uriașe, ceea ce a dus la haos.

Ce anunțau crainicii TVR la Revoluție. Bombă în subsolul televiziunii, apa din România era otrăvită | Care a fost adevărul
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    18 Dec 2023   •   22:52

”Am fost informat, în urmă cu câteva secunde, că în subsolurile televiziunii a fost găsită o bombă. Din fericire, a fost dezamorsată de specialiști, de geniști. S-ar putea să mai existe și alte asemenea încărcături ucigașe. Nu numai în această instituție, nu numai la radio, poate și în alte părți. De aceea, vă rugăm, facem apel insistent: să nu lăsați pe nimeni că se strecoare, indiferent de ce pretext ar invoca, cu tot felul de sacoșele, băgăjele, și așa mai departe”, spunea în decembrie 1989 crainicul TVR George Marinescu.

Cum am fost manipulați și mințiți la Revoluție

El repeta ceea ce îi sufla un individ aflat în spatele său.

”Alte știri primite din numeroase localități ale țării confirmă faptul că poporul se află la putere, că elementele criminale au fost fie neutralizate, fie arestate și în acest fel există condiții pentru o viață normală, pentru desfășurare normală a întregii activități economico-sociale. Este extrem de important ca această activitate desfășoare în continuare normal, să se asigure tot ce este necesar populației. Cum subliniam, trebuie să fim foarte atenți în legătură cu apa, cu consumul apei. Să nu bem apa până nu este fiartă, pentru că elementele criminale, așa cum suntem informați, vor pe această cale nerușinată, să se răzbune pentru puterea pe care au pierdut-o”, susținea la televiziunea publică și un individ cu ochelari, neidentificat nici în ziua de azi.

Generalul Cătălin Ranco Pițu este fost șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și cel care a instrumentat dosarul Revoluției. A explicat, în platoul emisiunii Sinteza Zilei, cum am fost manipulați în 1989.

”Am urmărit cu mare atenție întreaga desfășurare a emisiunilor TVR, începând cu orele 13:00 din ziua de 22 decembrie și până pe 31 decembrie, astfel încât cunosc foarte bine toate acele sute, mii de dezinformări, care mai de care mai alarmante, diseminate prin intermediul TVR”, a explicat generalul Cătălin Ranco Pițu.

Acesta mai spune că, în data de 22 decembrie 1989, etajul 11 al Televiziunii Române a fost transformat în comandament militar.

”Șeful comandamentului militar era generalul Tudor, secondat de doi adjuncți, amiralul Emil Cico Dumitrescu și generalul Oană. Ei s-au aflat în permanență sub coordonarea Ministerului Apărării Naționale. Generalul Victor Atanase Stănculescu a ținut în permanență legătura cu acel comandament de la etajul 11 al televiziunii și ulterior, după numirea în fapt, acest lucru l-a făcut generalul Nicolae Militaru”, spune fostul procuror.

Care era scopul acelui comandament militar?

”De cenzură și verificare a informațiilor care urmau a fi transmise în direct din studiourile televiziunii. Însă, aflând despre acel comandament militar, am aflat totodată, că fiecare informație care a fost difuzată pe ecranul TVR a fost în prealabil concepută, să zic așa, de către acel comandament militar. Bilețelele, cu sutele circulau de la etajul 11, prin curier, în studioul patru al Televiziunii Române, nu doar în acest studiou, pentru că s-a transmis cel puțin din două studiouri”, explică generalul Cătălin Ranco Pițu.

Acesta mai susține că ceilalți crainici ”erau total izolați de ceea ce se întâmplă în exteriorul televiziunii. Nu-și puteau imagina că un comandament militar poate dezinforma într-o un asemenea hal. Nu și-au pus niciodată problema că informațiile venite nu corespund realității”.

Cât despre acea celebră bombă despre care s-a vorbit la TVR, generalul Pițo a explicat, la Sinteza Zilei, că era vorba doar de un dispozitiv de alarmă de la o ușă de pe coridoarele televiziunii.

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close