Antena 3 CNN Externe 38 de oameni condamnați la moarte pentru un atac terorist din 2008, în India

38 de oameni condamnați la moarte pentru un atac terorist din 2008, în India

Un tribunal din India a condamnat la moarte un număr record de 38 de persoane pentru un atac terorist mortal în orașul indian Ahmedabad în 2008. La vremea respectivă, au fost declanșate până la 20 de bombe în spitale, centre comerciale și parcuri, omorând 56 de persoane.

38 de oameni condamnați la moarte pentru un atac terorist din 2008, în India
Sursa foto: Twitter/ TIME
de Cerasela Stafie    |    18 Feb 2022   •   19:24

Este prima dată în India când atât de mulți acuzați au primit condamnări la moarte într-un singur caz. Sentința trebuie confirmată de o instanță superioară. Judecătorul AR Patel a condamnat și 11 persoane la închisoare pe viață în acest caz.

Execuțiile sunt relativ rare în această țară. Ultimele persoane care au fost executate au fost cei patru acuzați în notoriul caz de viol din Delhi din 2012, care au fost spânzurați în martie 2020.

Condamnările, pronunțate de o instanță specială, au avut legătură cu un atac terorist din iulie 2008 la Ahmedabad, în statul Gujarat, când au fost declanșate până la 20 de bombe în oraș, inclusiv în mai multe spitale, în parcuri și în autobuze. 56 de oameni au muri și peste 200 au fost răniți.

Atacurile au avut loc în două valuri, cu dispozitive explozive ascunse în cutii de prânz și biciclete. Primul val a fost în apropierea centrelor comerciale aglomerate din Ahmedabad, iar al doilea, aproximativ 20 de minute mai târziu, în interiorul și în jurul spitalelor unde erau transportate victimele și oamenii se adunau pentru dona sânge. La Spitalul Civil, 37 de persoane și-au pierdut viața când o mașină încărcată cu explozibili a intrat în complex, scrie The Guardian.

O organizație teroristă islamistă necunoscută anterior, Mujahideenul indian, și-a revendicat responsabilitatea pentru atac, dar poliția din Gujarat a declarat că o rețea națională de grupuri islamiste radicale a fost implicată în explozii. Mujahadeenul indian este considerat a fi o facțiune a Mișcării Islamice Studenți din India (Simi), un grup de tineri extremiști care declarase jihad împotriva Indiei. Printre cei condamnati la moarte vineri a fost Safdar Nagori, fostul lider Simi.

Procesul asupra exploziilor de la Ahmedabad a fost încheiat în septembrie, la mai bine de 13 ani după ce a fost făcută prima arestare. Săptămâna trecută, cei condamnați au fost declarați vinovați pentru crimă, conspirație pentru a purta război împotriva statului și deținere ilegală de arme. 28 de persoane au fost achitate din lipsă de probe.

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close