Antena 3 CNN Externe Apărarea lui Ratko Mladici cere recuzarea magistratului responsabil şi amânarea procesului

Apărarea lui Ratko Mladici cere recuzarea magistratului responsabil şi amânarea procesului

Apărarea lui Ratko Mladici cere recuzarea magistratului responsabil şi amânarea procesului
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
12 Mai 2012   •   11:49

Apărarea fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, cere ca magistratul olandez care prezidează Camera responsabilă cu judecarea fostului general să fie recuzat din cauza subiectivităţii sale şi ca deschiderea procesului, prevăzută miercuri, să fie amânată, relatează AFP.
   
"Apărarea cere cu respect recuzarea judecătorului Orie pentru a fi restabilită integritatea procedurii", afirmă Branko Lukici, avocatul lui Mladici, într-o cerere publicată pe site-ul Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, cu sediul la Haga.
   
Potrivit apărării fostului general, judecătorul Alphons Orie, care a prezidat de asemenea Camera responsabilă de pregătirea procesului, nu poate fi imparţial deoarece a condamnat deja în trecut mai mulţi foşti subordonaţi ai lui Mladici.
   
În cererea sa de 41 de pagini, apărarea mai apreciază că judecătorul nu poate fi imparţial deoarece are aceeaşi naţionalitate ca soldaţii batalionului olandez care nu au reuşit să protejeze musulmanii din enclava Srebreniţa ucişi în 1995 de forţele sârbe din Bosnia, conduse de Mladici.
   
Prin urmare, apărarea cere tribunalului să amâne deschiderea procesului prevăzută miercuri dimineaţă, pentru a avea timp să examineze cererea sa şi să ia o decizie.
   
Procesul pentru genocid, crime contra umanităţii şi crime de război al lui Ratko Mladici, în vârstă de 70 de ani, urma să înceapă cu declaraţia de deschidere a Biroului procurorului miercuri şi joi, urmată de audierea unui prim martor începând de la 29 mai.
   
Arestat la 26 mai 2011 în Serbia, după ce a fugit de justiţia internaţională 16 ani, Ratko Mladici, care pledează nevinovat, este vizat de 11 capete de acuzare. El este judecat în special pentru rolul său în masacrarea a 8.000 de musulmani în Srebreniţa, în iulie 1995.

×
Subiecte în articol: magistrat amanare proces genocid Haga
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close