Antena 3 CNN Externe Ce sunt și cum arată dronele kamikaze Shahed, cu care Rusia a atacat Ucraina luni dimineață

Ce sunt și cum arată dronele kamikaze Shahed, cu care Rusia a atacat Ucraina luni dimineață

Forțele armate ucrainene au anunțat că au distrus mai multe drone iraniene Shahed 136 lansate de armata rusă în sudul și estul țării, în cursul atacului de luni dimineață.

Ce sunt și cum arată dronele kamikaze Shahed, cu care Rusia a atacat Ucraina luni dimineață
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    17 Oct 2022   •   11:37

"În data de 17 octombrie, de la ora 03:30 la ora 06:50, 15 drone au fost distruse în regiunea sudică.

Au fost distruse, de asemenea, trei rachete de croazieră în regiunea estică. Șase drone au fost neutralizate deasupra orașului Odesa, iar cinci, deasupra regiunii Mykolaiv (Nikolaev)", au anunțat forțele aeriene ale Kievului, citate de CNN.

Conform surselor ucrainene, atacul cu drone în estul Ucrainei a vizat elemente cruciale de infrastructură.

Săptămâna trecută, un val succesiv de tiruri lansate de armata rusă în fiecare zi a țintit rețeaua electrică ucraineană, provocând ample întreruperi ale alimentării cu energie.

Rusia folosește tot mai mult dronele în atacurile asupra Ucrainei

Dronele au jucat un rol important în războiul purtat de Rusia în Ucraina, dar ponderea lor în atacuri a sporit de când Moscova a achiziționat numeroase astfel de aparate fără pilot din Iran, în cursul verii.

CNN a relatat că, în luna iunie, autoritățile iraniene au organizat o prezentare pentru oficiali ruși a dronelor militare la aerodromul Kashan, situat la sud de Teheran. 

Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Rusia a comandat din Iran 2.400 de drone kamikaze Shahed 136, care se distrug la atingerea țintei (foto următoare).

Este vorba despre aparate capabile să transporte rachete de înaltă precizie și care au o încărcătură utilă de aproximativ 50 de kilograme.

Au o lungime de 3,5 metri și o anvergură de 1,5 metri, atingând o viteză de 185 de kilometri pe oră și fiind propulsate de un motor cu piston.

Kievul spune că Rusia a utilizat drone în atacurile din ultimele săptămâni asupra orașelor Kiev, Viniția, Odesa și Zaporojie. 

În acest context, oficialii ucraineni și-au intensificat solicitările de ajutor militar adresate Occidentului.

De dimensiuni relativ reduse, dronele kamikaze sunt proiectate să lovească în spatele liniilor inamice. Mai sunt numite și "muniție rătăcitoare", fiind capabile să rămână o vreme deasupra unei zone și să lovească ținta, odată ce a fost identificată.

Sunt relativ greu de detectat și pot fi lansate de la distanță.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Foto principală și galerie: drone iraniene Shahed 129

×
Subiecte în articol: drone Shahed Ucraina Iran Rusia
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close