Antena 3 CNN Externe Duma din Moscova discută inițiativa care ar putea furniza pretextul pentru o intervenție militară în Ucraina

Duma din Moscova discută inițiativa care ar putea furniza pretextul pentru o intervenție militară în Ucraina

Duma de Stat urmează să stabilească, luni, data votului asupra inițiativei prin care i se cere președintelui Vladimir Putin să recunoască așa-numitele "republici populare" Doneţk şi Lugansk, autoproclamate în estul separatist al Ucrainei.

Duma din Moscova discută inițiativa care ar putea furniza pretextul pentru o intervenție militară în Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Feb 2022   •   16:48

Însă Camera inferioară a parlamentului Rusiei ar putea să urmeze indicațiile guvernului cu privire la această inițiativă și să amâne votul, transmite presa internațională.

Președintele Dumei, Viaceslav Volodin, a declarat, vineri, că problema menționată în documentul inițiat de mai mulți deputați "este foarte serioasă, crucială".

"Discutăm despre apărarea vieților cetățenilor şi compatrioților noștri", a spus Volodin.

El a anunțat noi consultări, în cadrul căror s-ar putea cere ministerului de externe sau altor structuri guvernamentale să își precizeze poziția. Asta ar însemna amânarea votului.

Potrivit lui Volodin, doar două grupuri parlamentare - comuniștii și Rusia Dreaptă, care au împreună 85 de deputați din totalul de 450 - doresc votarea imediată a apelului către Putin.

Șeful Dumei de la Moscova este membru al partidului pro-prezidențial Rusia Unită, care domină atât Parlamentul, unde are 325 de deputați, cât și peisajul politic din întreaga țară. 

Volodin arată că formațiunea sa susține o altă idee în locul recunoașterii republicilor autoproclamate: trimiterea de echipamente militare şi alte ajutoare în regiunile separatiste. 

Recunoașterea oficială, de către Rusia, a regiunilor controlate din 2014 de separatiști ar intensifica şi mai multe tensiunile dintre Moscova și Kiev, alimentate în ultimele luni de concentrarea de trupe rusești la frontiera ucraineană.

Decizia finală se va lua, probabil, într-un consiliu format din parlamentarii cu funcții de conducere.

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close