Antena 3 CNN Externe Gigantul rus Gazprom vrea să taxeze Ucraina cu 7 miliarde de dolari pentru gaze neconsumate în 2012

Gigantul rus Gazprom vrea să taxeze Ucraina cu 7 miliarde de dolari pentru gaze neconsumate în 2012

Gigantul rus Gazprom vrea să taxeze Ucraina cu 7 miliarde de dolari pentru gaze neconsumate în 2012
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
27 Ian 2013   •   17:20

Grupul rus Gazprom a trimis Ucrainei o factură de 7 miliarde de dolari pentru gazele contractate, dar neconsumate în 2012, a declarat un purtător de cuvânt al companiei ucrainene Naftogaz, Elena Iurieva, transmite RIA Novosti.
   
"Există o astfel de factură", a spus Iureva, adăugând că Ucraina a plătit pentru 24,9 miliarde de metri cubi de gaze consumate anul trecut.
   
Iureva a precizat că Naftogaz Ukraina consideră că şi-a îndeplinit toate obligaţiile financiare către Gazprom pentru 2012.
   
"Am plătit la timp pentru toate gazele naturale livrate de Gazprom", a spus ea.
   
Rusia şi Ucraina se află în dispută în privinţa livrărilor de gaze încă de când cele două state au semnat un contract în 2009. Contractul stipulează că Ucraina trebuie să plătească minim 33,3 miliarde de metri cubi de gaze.
   
Contractul prevede corelarea preţului gazelor cu cel al petrolului, care a crescut puternic din 2009, majorând semnificativ facturile suportate de Ucraina.
   
Autorităţile de la Kiev susţin că acest contract este nedrept şi au insistat atât pentru reducerea preţului, cât şi al volumului de gaze importate.
   
Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor în semnarea acestui contract.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close