Antena 3 CNN Externe Ministrul Lazăr Comănescu: Sunt circa 200 de români blocați pe aeroportul din Istanbul. Toţi vor fi aduşi acasă

Ministrul Lazăr Comănescu: Sunt circa 200 de români blocați pe aeroportul din Istanbul. Toţi vor fi aduşi acasă

Ministrul Lazăr Comănescu: Sunt circa 200 de români blocați pe aeroportul din Istanbul. Toţi vor fi aduşi acasă
16 Iul 2016   •   16:48

UPDATE 16.48 - Ministrul de Externe Lazăr Comănescu i-a asigurat de românii blocați pe aeroportul din Ataturk, în urma tentativei de lovitură de stat din Turcia, că toți vor fi aduşi acasă în siguranță.

Ministrul de Externe nu este în țară în prezent. Comănescu este plecat în Mongolia, înpreună cu premierul dacian Cioloș.

-----
Știrea inițială 14.23

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat sâmbătă, la Digi 24, că aproximativ 200 de români sunt pe aeroportul din Istanbul şi a amintit că MAE a creat o celulă de criză, în contextul tentativei de lovitură de stat din Turcia. 

"Din informaţiile pe care le avem în momentul de faţă, pe aeroportul din Istanbul se află în jur de 200 de persoane (cetăţeni români - n.r.)", a declarat ministrul de Externe. 

El a amintit că românilor li se va asigura asistenţă în ceea ce priveşte întoarcerea în ţară. 

"Odată ce se poate decola sau ateriza pe aeroport, imediat se vor lua măsurile necesare pentru a fi transportaţi cetăţenii români în ţară", a adăugat şeful diplomaţiei române. 

El a spus că, din informaţiile actuale, nu există cetăţeni români care să fi fost victime în Turcia. 

"Pot să vă confirm că din toate datele pe care le avem nu sunt cetăţeni care să fi fost victime", a spus ministrul de Externe. 

Potrivit unui comunicat al MAE transmis sâmbătă AGERPRES, întreaga reţea consulară română din Turcia, inclusiv Consulatul onorific din Antalya, este activată pentru a oferi sprijin cetăţenilor români. 

"Echipa Consulatului General al României la Istanbul care s-a deplasat la Aeroportul Internaţional Ataturk din Istanbul oferă asistenţă cetăţenilor români aflaţi în incinta acestuia, în funcţie de necesităţi. Nu s-au înregistrat cazuri speciale. MAE precizează că în cadrul aeroportului au fost stabilite două puncte de adunare/informare pentru cetăţenii români - pentru zona de check-in la poarta G17, iar pentru zona de tranzit - în proximitatea ghişeului central de informaţii, lângă Cafe Nero şi Magazinul Old Bazaar. Menţionăm că la aceste puncte se află echipele mobile ale Consulatului General, cu semne distinctive (veste cu însemne tricolore)", precizează MAE. 

Potrivit sursei citate, la nivelul Celulei de criză sunt menţinute contactele cu companiile de zbor care operează pe relaţia cu Turcia. Unele dintre companiile aeriene au reluat zboruri spre rutele către Antalya şi Bodrum. Pentru informaţii actualizate privind cursele Tarom, MAE recomandă cetăţenilor români să acceseze şi pagina de Facebook a companiei Tarom. 

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă turiştilor să menţină legătura cu operatorii de turism prin intermediul cărora au achiziţionat biletele, în vederea stabilirii coordonatelor privind reîntoarcerea în ţară. 

"MAE face toate demersurile să fie în contact cu autorităţile turce şi bulgare cu responsabilităţi în domeniul transportului aerian şi terestru. Imediat ce vor exista clarificări privind situaţia transportului terestru, vom reveni cu detalii", se arată în comunicat. 

Două echipe consulare mobile din cadrul Ambasadei României la Sofia se deplasează la două dintre cele mai uzitate puncte de frontieră terestră cu Turcia - Malko Târnovo/Derekoy şi Kapitan Andreevo/Kapikule, fiind pregătite să ofere sprijin în funcţie de evoluţia situaţiei din teren. 

Având în vedere situaţia încă fluidă, MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care se află pe teritoriul Turciei să evite deplasările care nu sunt necesare şi să rămână în casele sau locurile de cazare, iar cetăţenilor care au intenţia de a tranzita sau de a călători spre Turcia să evite aceste deplasări. 

Ministerul de Externe reaminteşte că, pentru acordarea corespunzătoare a asistenţei consulare şi preluarea operativă a solicitărilor cetăţenilor români, MAE pune la dispoziţia cetăţenilor interesaţi în mod suplimentar şi linia telefonică TelVerde 0800 800 407 (accesibilă numai din România, în regim de gratuitate), precum şi adresa de e-mail: [email protected] De asemenea, cetăţenii români aflaţi în Turcia au în continuare la dispoziţie numerele de telefon: +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

×
Parteneri
Amenzi de până la 3.000 de lei pentru şoferi, chiar dacă au cauciucuri de iarnă. Ce nu trebuie să lipsească din maşină
x close