Antena 3 CNN Externe Revista presei. Elveţia acordă 120 milioane de euro României. Conflict Rusia-SUA pe tema Kosovo. Iran ?nu va arăta milă? demonstranţilor opoziţiei

Revista presei. Elveţia acordă 120 milioane de euro României. Conflict Rusia-SUA pe tema Kosovo. Iran ?nu va arăta milă? demonstranţilor opoziţiei

Revista presei. Elveţia acordă 120 milioane de euro României. Conflict Rusia-SUA pe tema Kosovo. Iran ?nu va arăta milă? demonstranţilor opoziţiei
Sursa foto: revista presei
09 Dec 2009   •   05:31
Elveţia acordă 120 milioane de euro României


Parlamentul elveţian a aprobat o finanţare de circa 170 de milioane de euro pentru România şi Bulgaria, în cadrul contribuţiei la extinderea UE, fondurile fiind folosite pentru proiecte elveţiene realizate în colaborare cu parteneri locali, transmite Swiss Info.

Cea mai mare parte din sumă va ajunge la România - 120 milioane de euro. Sumele vor fi folosite pentru promovarea companiilor private, a proiecteor de infrastructură şi mediu.

Ministrul de externe Micheline Calmy-Rey arăta că Berna are "tot interesul pentru contribui la integrarea celor două ţări, deoarece acesta va consolida stabilitatea, securitatea şi prosperitatea continentului european, profitabilă în egală măsură şi pentru Elveţia".


Conflict Rusia-SUA pe tema Kosovo


Spania a susţinut marţi la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) că, potrivit dreptului internaţional, declararea în mod unilateral a independenţei provinciei sârbe Kosovo în februarie 2008 este ilegală - informează agenţia spaniolă de presă EFE.

Spania este convinsă că declararea în mod unilateral a independenţei Kosovo 'nu este în concordanţă cu dreptul internaţional, nici cu principiul suveranităţii şi integrităţii teritorială a Serbiei', a spus Concepcion Escobar Hernandez, consilier în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, citat de Focus.

În intervenţia sa în cadrul audierilor care se desfăşoară la CIJ cu privire la legalitatea declarării independenţei Kosovo, expertul spaniol a afirmat că reglementările dreptului internaţional 'nu pot fi negate'.
'Rezoluţia 1244 este în continuare în vigoare', a spus expertul spaniol, care a subliniat că această rezoluţie, prin care Kosovo trecea în 1999 sub administrarea internaţională a ONU, stabilea autoguvernarea provinciei în cadrul teritorial al Serbiei, prezervând suveranitatea şi integritatea teritorială a acesteia.


Pe de altă parte, SUA a cerut instanţei să nu pună la îndoială statalitatea Kosovo, argumentând că declaraţia de independenţă a Pristina a adus stabilitatea în Balcani. În schimbm, Rusia aprecia că recunoaşterea statului Kosovo ar trimite un semnal greşti militanţilor separatişti din lume.
Kosovo, fostă provincie a Serbiei, şi-a declarat unilateral independenţa pe 17 februarie 2008, după discuţii lungi şi dificile intermediate de ONU între Belgrad şi etnicii albanezi.
De atunce peste 60 de state, inclusiv 22 din 27 membre UE, au recunoscut independenţa Kosovo, explică Radio Europa Liberă.
Serbia a cerut Curţii Internaţionale de Justiţie să emităo o opinie obiectivă, nepărtinitoare despre legalitatea independenţei Kosovo. Belgrad doreşte ca alte state să nu recunoască statalitatea Kosovo.
Din cele 29 de state ce au depus petiţii să depună mărturie la tribunal, 15 sprijină Kosovo, iar 14 poziţia Belgradului
Joi, va depune mărturie şi România ]n cadrul procesului, prin Bogdan Aurescu. Bucureştiul se situează ca poziţie alături de Spania, Cipru sau Grecia, printre puţinele ţări din UE sau NATO care nu recunosc independenţa Kosovo.


Iran ?nu va arăta milă? demonstranţilor opoziţiei


Iran "nu va arăta milă" faţă de protestatarii care ameninţă securitatea naţională, arăta un oficial de la Teheran, la o zi după ce mii de studenţi au protestat contra guvernului.
Demonstraţia a fost dispersată cu gaze lacrimogene şi bastoane.
?De acum înainte, nu vom mai arăta milă faţă de nimeni care acţionează contra securităţii naţionale," sublinia procurorul Gholamhossein Mohseni-Ejeiagency, citat de
Reuters.
De altfel, primele relatări oficiale arată că după demonstraţiile de luni ale studenţilor, 240 de persoane au fost arestate. Acestea sunt acuzat că au luat parte la mitinguri neautorizate şi vor fi aduse în faţa instanţei.



Rusia îşi va păstra rachetele balistice

Forţele rachetelor strategice - SMF ale Rusiei va păstra atât sistemele de rachete balistice mobile, cât şi cele fixe în serviciu până cel puţin în 2020, anunţa comandantul acestor forţe.
Generalul Andrei Şvaicenko sublinia că dezvoltarea SMF va presa intoducerea de sisteme de rachete moderne, deşi actualele sisteme vor fi păstrate până ce durata de viaţă le expiră, transmite RIA Novosti.
Acum Rusia are şase tipuri de rachete balistice intercontinentale, printre care Voevoda (SS-18 Satan), capabilă să poarte 10 focoase, şi sistemele Topol-M (Stalin).
Potrivit unor surse, arsenalul total al Rusiei cuprinde 538 rachete balistice intercontinentale, din care 306 SS-25 Topol şi 56 de rachete SS-27 Topol-M .

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: imprumut extern Kosovo SUA Rusia
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close