Antena 3 CNN Externe Tentativă de asasinat în Ucraina: Un spion rus a fost prins când punea o bombă sub mașina unui înalt expert militar

Tentativă de asasinat în Ucraina: Un spion rus a fost prins când punea o bombă sub mașina unui înalt expert militar

Ofiţerii din cadrul Direcției de Contraspionaj a Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) au reţinut, luni, 7 iunie, un colaborator al FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) care încerca să pună o bombă pe maşina directorului unui institut de cercetare militară din Ucraina.

Tentativă de asasinat în Ucraina: Un spion rus a fost prins când punea o bombă sub mașina unui înalt expert militar
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    08 Iun 2021   •   19:53

Conform anchetei, un cetățean ucrainean, care în prezent lucrează pentru miliţiile separatiste din Republica Populară Luhansk (LPR), a fost recrutat în 2020 de către Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) pentru a desfășura activități de informații și subversive pe teritoriul Ucrainei. 

Pentru a-şi îndeplini sarcinile atribuite, colaboratorul FSB a încercat, prin intermediari, să obțină informații clasificate de la un institut militar de cercetare din Harkov. Acesta era interesat să obţină informaţii despre cele mai recente programe de cercetare – hardware militar și UAV-uri. Unul dintre complicii săi a fost reținut în februarie 2021.

În orașul ucrainean Severodonetsk urma să aibă loc un asasinat cu bombă care se încadrează în aceleaşi tipare cu cazul de la Arad în care omul de afaceri Ioan Crișan a fost ucis după ce maşina sa a fost aruncată în aer cu un dispozitiv exploziv.

Colaboratorul FSB a sosit din Rusia în orașul ucrainean Severodonetsk, unde anchetatorii ucraineni spun că a planificat minuţios să comită un act terorist prin plantarea unui dispozitiv exploziv improvizat, proiectat de către oamenii săi de legătura din FSB, pe mașina șefului institutului militar de cercetare din Harkov.

Spionul a fost atent monitorizat, iar în momentul în care încerca să instaleze dispozitivul exploziv, a fost reţinut de ofiţerii din cadrul direcţie de contraspionaj a SBU – acuzaţia: încercarea de a comite un act terorist pe teritoriul Ucrainei.

Dacă vinovăţia îi este dovedită, pe bărbat îl aşteaptă între 5 şi 10 ani de închisoare, potrivit 112 International.

×
Subiecte în articol: spion asasinat bombă
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close