Antena 3 CNN Externe Ucraina se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale de mâine, un scrutin crucial pentru viitorul ţării

Ucraina se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale de mâine, un scrutin crucial pentru viitorul ţării

Ucraina se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale de mâine, un scrutin crucial pentru viitorul ţării
Sursa foto: Foto: commons.wikimedia.org
de M.Z.    |    24 Mai 2014   •   22:26

Ucraina se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale de mâine, un scrutin considerat crucial pentru viitorul ţării vecine. Milioanele de alegători speră că noul preşedinte va putea pune capăt conflictului sângeros care, de mai bine de şase luni, a răvăşit ţara şi care, în plan internaţional, e pe cale să declanşeze un nou Război Rece.

Printre favoriţi la fotoliul prezidenţial se numără Regele Ciocolatei, adică miliardarul Petro Poroşenko, şi fostul premier Iulia Timoşenko.

La Kiev, dar şi în celelalte oraşe din centrul şi vestul Ucrainei, urnele au fost instalate. Situaţia e însă complet diferită în estul ţării.

Peninsula Crimeea a fost anexată de Rusia, iar alte regiuni, aflate sub controlul separatiştilor pro-ruşi, şi-au proclamat independenţa şi acum sunt sfâşiate de lupte. Acolo, alegătorii se tem să meargă la vot.

Mulţi ucraineni şi-au pus speranţa în Petro Poroşenko, omul care şi-a construit averea de 1,6 miliarde de dolari din afaceri cu ciocolată. Regele ciocolatei e cel mai bogat parlamentar al ţării şi patronul unui popular post TV. Fost ministru de externe, Poroşenko e considerat un politician proeuropean experimentat, dar şi un cameleon politic, după ce, de-a lungul anilor, a sprijinit doi preşedinţi din tabere diferite. Sprijinit de fostul boxer Vitali Kliciko, Poroşenko e cotat în sondaje cu peste 40 %, dar el speră să câştige din primul tur.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close