Antena 3 CNN Externe WikiLeaks: Stocurile de heroină din Afganistan, tratate ca pe "conturi de economii"

WikiLeaks: Stocurile de heroină din Afganistan, tratate ca pe "conturi de economii"

WikiLeaks: Stocurile de heroină din Afganistan, tratate ca pe "conturi de economii"
Sursa foto: Foto: allvoices.com
21 Dec 2010   •   14:57

O nouă telegramă dezvăluită de Wikileaks arată că talibanii reţin mii de tone de heroină şi îşi tratează drogurile ca pe "conturi de economii" pentru a manipula preţul în Occident, informează Mediafax.

Antonio Mario Costa, directorul biroului ONU pentru droguri şi crimă organizată, a informat oficialii NATO că talibanii şi grupările de crimă organizată au reţinut 12.400 de tone de opiu de pe piaţa internaţională pentru a păstra preţul heroinei şi opiului la un nivel profitabil. Opiul reţinut ar fi valorat 1,25 miliarde de dolari.

Mai mult decât atât, telegrama diplomatică americană arată ONU crede că talibanii şi alţi insurgenţi din Afganistan sunt bine organizaţi, conştienţi de piaţă şi concentraţi asupra menţinerii unui preţ viabil pentru droguri. Rapoartele asupra implicării talibanilor în piaţa drogurilor, din 2009 s-au concentrat asupra împărţirii între diferitele grupări de trafic de droguri în Afganistan şi au relevat rivalităţile dintre ele.

Titlul "Stocurile de opium rămân mari", arată că Afganistanul deţine stocuri de 12.400 de tone de opium, deoarece produce mai mult decât se consumă la nivel mondial. Costa crede că insurgenţii reţin aceste stocuri de la desfacerea pe piaţă şi le consideră “conturi de economii”.

Antonio Mario Costa s-a retras din ONU în acest an. El a provocat o dezbatere internaţională, afirmând că miliarde de lire sterline, bani spălaţi din traficul de droguri şi crimă organizată, au fost utilizate la propulsarea a numeroase instituţii financiare majore din lume, în timpul crizei economice.

×
Subiecte în articol: heroina wikileaks Afganistan
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close