Antena 3 CNN International News Crucea Roșie Internațională, acuzată că ajută Rusia să-i deporteze pe ucraineni. Ce spune organizația

Crucea Roșie Internațională, acuzată că ajută Rusia să-i deporteze pe ucraineni. Ce spune organizația

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a respins acuzațiile formulate de autoritățile de la Kiev, conform cărora organizația umanitară ar fi deschis un birou în orașul rusesc Rostov-pe-Don și facilitează deportarea cetățenilor ucraineni în Rusia.

Crucea Roșie Internațională, acuzată că ajută Rusia să-i deporteze pe ucraineni. Ce spune organizația
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    27 Mar 2022   •   14:06

CICR, o organizație în general discretă cu expunerea sa publică, a făcut precizările în replică la "informații false" din mediul online, referitoare la faptul că ar ajuta Rusia să evacueze pe teritoriul său zeci de mii de refugiați din Ucraina.

"Nu ajutăm niciodată la organizarea sau efectuarea evacuărilor forțate. Acest lucru este adevărat și în Ucraina. Acest lucru este valabil oriunde lucrăm în lume. Nu am sprijini nicio operațiune împotriva voinței oamenilor”, a menționat CICR pe contul său de Twitter.

Vineri, vice-premierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, l-a acuzat pe șeful CICR, Peter Maurer, că a luat "decizia foarte discutabilă" de a deschide un birou la Rostov, oraș rus care se află la aproximativ 60 de kilometri de granița cu Ucraina.

Un astfel de birou legitimează deportările Rusiei, a spus Vereșciuk.

Însă Crucea Roșie susține că nu are un birou în Rostov.

CICR a precizat că își extinde configurația regională "pentru a putea răspunde nevoilor" acolo unde organizația le constată.

Sâmbătă, vicepremierul ucrainean a acuzat Rusia că a creat o "realitate umanitară alternativă", prin deportarea a 40.000 de persoane din zonele ocupate ale Ucrainei.

Săptămâna trecută, un oficial rus de rang înalt a confirmat că peste 62.000 de persoane au fost evacuate din Mariupol pentru a le proteja de ceea ce el a spus că sunt "bandiții" care luptă pentru a menține orașul sub control ucrainean.

Foto: Peter Maurer, președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii, dă mâna cu ministrul rus Serghei Lavrov, cu ocazia unei conferințe de presă la Moscova

×
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close