Antena 3 CNN International News Înfrângere pentru republicani la Curtea Supremă din SUA. Promisiunea politică a lui Donald Trump rămâne neonorată

Înfrângere pentru republicani la Curtea Supremă din SUA. Promisiunea politică a lui Donald Trump rămâne neonorată

Curtea Supremă a Statelor Unite a dispus menținerea în vigoare a legii care prevede asistență medicală accesibilă pentru americani, lege cunoscută drept Obamacare, anunță presa internațională.

Înfrângere pentru republicani la Curtea Supremă din SUA. Promisiunea politică a lui Donald Trump rămâne neonorată
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    17 Iun 2021   •   22:37

Curtea a respins o acțiune anti-Obamacare inițiată de Texas și de alte 17 state guvernate de republicani. 

Este pentru a treia oară, din 2010, când acestă lege adoptată în mandatul fostului președinte democrat Barack Obama supraviețuiește unei contestații în instanță.

Obamacare permite accesul la asigurări medicale pentru milioane de americani cu venituri reduse și le interzice asigurătorilor să refuze încheierea de polițe în cazul persoanelor care suferă deja de boli.

Potrivit actualei administrații americane, 31 de milioane de american beneficiază în prezent de asigurare medicală în baza acestei legi.

Demersul anti-Obamacare a fost susținut de fostul președinte Donald Trump, care a promis abrogarea legii în 2016, când a fost ales.

Republicanii din Congres au încercat, fără succes, să anuleze legea în perioada în care controlau ambele camere ale legislativului american.

Republicanii au atacat Obamacare pe motiv de neconstituționalitate

De asemenea, au inițiat numeroase demersuri împotriva ei în instanțele de judecată.

În acțiunea respinsă joi de Curtea Supremă, republicanii au argumentat că legea a devenit neconstituțională, din cauza unei modificări votate în 2017.

Atunci, Congresul dominat de Partidul Republican a redus la zero amenda de care erau pasibile persoanele care nu se conformau obligației de a încheia asigurare medicală.

Acțiunea anti-Obamacare a fost respinsă de judecătorii Curții cu o majoritate de 7 la 2.

Potrivit magistraților, contestatarii legii nu aveau baza legală pentru acest demers și, prin urmare, nu au mai abordat aspectul constituțional invocat de republicani.

Joe Biden: O victorie pentru americanii care beneficiază de prevederile legii

Decizia Curțiii a fost salutată de actualul președinte democrat, Joe Biden, care a calificat-o drept "o victorie importantă pentru toți americanii care beneficiază de pe urma legii".

Biden și-a fixat ca punct prioritar al mandatului său îmbunătățirea accesului la asistență medicală și a promis să facă uz de prerogativele prezidențiale pentru a extinde prevederile adoptate în timpul președinției lui Barack Obama în acest sens.

Foto: Judecătorul Stephen Breyer de la Curtea Supremă a SUA este cel care a redactat opinia majoritară de respingere a demersului republican

×
Subiecte în articol: Obamacare Curtea Suprema
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close