Antena 3 CNN International News Donald Trump s-a ales cu un al patrulea dosar penal "greu", pentru tentativa de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020 | Rudy Giuliani, acuzat alături de fostul președinte

Donald Trump s-a ales cu un al patrulea dosar penal "greu", pentru tentativa de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020 | Rudy Giuliani, acuzat alături de fostul președinte

Fostul președinte american Donald Trump a fost pus sub acuzare într-un al patrulea dosar penal.

Donald Trump s-a ales cu un al patrulea dosar penal "greu", pentru tentativa de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020 | Rudy Giuliani, acuzat alături de fostul președinte
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Aug 2023   •   15:05

De această dată, un Mare Juriu din statul Georgia îl acuză pe fostul lider de la Casa Albă de tentativa de a anula rezultatul alegerilor din 2020, pierdute în fața lui Joe Biden.

Noile acuzații, formulate de  Fani Willis, procurorul districtual din comitatul Fulton, se adaugă șirului lung de probleme cu justiția pe care le are deja, de ceva vreme, fostul președinte.

Rechizitoriul din Georgia, care se întinde pe 98 de pagini, nominalizează 19 inculpați și formulează în total 41 de capete de acuzare.

Citește și: Republicanii se înghesuie să-l apere pe Donald Trump, după ce acesta a fost pus sub acuzare pentru complot

Printre inculpați se numără Mark Meadows, fostul șef de cabinet al lui Trump la Casa Albă, şi avocații Rudy Giuliani şi John Eastman.

"Trump şi ceilalți inculpați din acest rechizitoriu au refuzat să accepte că (Trump) a pierdut (alegerile) şi s-au alăturat cu bună știință, în mod deliberat, unei conspirații pentru a schimba în mod ilegal rezultatul alegerilor în favoarea lui Trump", se arată în rechizitoriu.

Cazul a pornit de la o convorbire telefonică din 2 ianuarie 2021, în care Trump l-a îndemnat pe cel mai înalt oficial electoral din Georgia, Brad Raffensperger, să "găsească" suficiente voturi pentru a inversa înfrângerea sa la limită în acest stat.

Raffensperger a refuzat să facă acest lucru.

Susținătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul patru zile mai târziu, într-o încercare nereușită de a-i împiedica pe membrii Congresului să oficializeze   victoria lui Biden.

Ancheta efectuată de Willis s-a bazat pe mărturiile unor consilieri ai lui Trump, care i-au îndemnat pe legislatorii statului Georgia, în decembrie 2020, să nu certifice alegerile.

Alte mărturii au fost făcute de oficiali republicani din Georgia, precum Brad Raffensperger şi guvernatorul Brian Kemp, care au refuzat să dea curs afirmațiilor false ale lui Trump privind "fraudarea" scrutinului în favoarea lui Joe Biden.

Dosarele lui Donald Trump

Până acum, DonaldTrump a pledat nevinovat în alte trei dosare penale.

El se confruntă cu un proces în statul New York, care va începe la 25 martie 2024. Conform acuzațiilor, Trump i-ar fi cumpărat tăcerea unei foste vedete porno cu fonduri disimulate în actele contabile ale campaniei electorale.

Un alt proces este programat să înceapă în Florida, în data de 20 mai, într-un caz federal de deținere de documente clasificate la domiciliul lui Trump, după încetarea mandatului de președinte al acestuia.

Un al treilea dosar, judecat de tribunalul federal din Washington, arată că Trump a încercat în mod ilegal să anuleze înfrângerea sa în alegerile din 2020. Data procesului nu a fost încă stabilită.

Donald Trump câștigă, aparent, în plan politic de pe urma problemelor sale în justiție. Avansul său în fața rivalilor la nominalizarea prezidențială din partea Partidului Republican s-a mărit de când au fost depuse primele acuzații, la New York, în aprilie, potrivit sondajelor Reuters/Ipsos.

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close