Antena 3 CNN International News Joe Biden, atac virulent la republicanii care forțează restricționarea votului: "Nu vă e rușine?"

Joe Biden, atac virulent la republicanii care forțează restricționarea votului: "Nu vă e rușine?"

Președintele american Joe Biden a încercat să pună presiune pe republicanii din Congres și să-i determine să se alăture democraților în susținerea legislației menite să apere drepturile votanților în statele care au introdus, recent, restricții asupra procesului electoral, transmite CNN.

Joe Biden, atac virulent la republicanii care forțează restricționarea votului: "Nu vă e rușine?"
de Adrian Iclozan    |    14 Iul 2021   •   16:19

Într-un discurs la Philadelphia, Biden a făcut apel la împiedicarea "efortului concertat" de subminare a alegerilor și a "dreptului sacru la vot", adaugă sursa citată.

"Nu vă e rușine? Asta nu este despre democrați sau republicani, ci despre ce suntem, ca americani. Este esența. Este despre tipul de țară pe care ne-o dorim astăzi", a spus el.

Joe Biden: Un atac asupra democrației este în desfășurare, astăzi, în America

"Ascultați-mă clar: este un atac în desfășurare, astăzi, în America, o tentativă de reprima și de a submina dreptul de vot în alegerile corecte și libere, un asalt asupra democrației, asupra libertății, asupra a ceea ce suntem, ca americani", a continuat președintele.

Biden s-a referit la legislaturile statale controlate de Partidul Republican, care au adoptat acte normative ce restricționează accesul la vot.

Joe Biden: Ei vor puterea de a respinge rezultatul votului în cazul în care candidatul lor pierde

"Din punctul meu de vedere, este foarte simplu: este vorba despre subminarea alegerilor. Este cea mai periculoasă amenințare din istoria noastră la adresa integrității votului în alegeri libere și corecte. Ei vor puterea de a respinge numărătoarea finală și de a ignora voința oamenilor dacă pierde candidatul preferat de ei", a spus el, acuzându-i pe republicani de "inconștiență".

În plus, Joe Biden a comparat acțiunile republicanilor cu măsurile luate de liderii autocrați din lume.

"Trebuie să sprijinim sistemul electoral și să contracarăm amenințările la adresa subminării votului, nu doar din străinătate, aspect pe care l-am discutat cu președintele rus Vladimir Putin, ci și de acasă.

Trebuie să-i întrebăm pe cei care ne reprezintă la nivel federal, statal și local: 'Veți ignora voința oamenilor? Le veți ignora vocile? De care parte sunteți - a adevărului sau a minciunilor, a faptelor sau a ficțiunii, a dreptății sau a nedreptății, a autocrației sau a democrației?'

Despre asta este vorba", a estimat el.

Joe Biden: Cel mai mare test al democrației de la Războiul Civil

"În 2020, democrația a fost pusă la încercare. Mai întâi, de pandemie. Apoi, de încercarea disperată de a nega rezultatele alegerilor și de insurecția violentă și mortală de la Capitoliu, citadela democrației noastre.

În prezent, ne confruntăm cu cea mai semnificativă încercare la adresa democrației, de la Războiul Civil încoace. Nu este o figură de stil. Chiar de la Războiul Civil. Pe atunci, forțele confederate nu au pătruns în Capitoliul, așa cum au făcut participanții la insurecția din 6 ianuarie.

Nu o spun pentru a vă alarma. O spun pentru că trebuie să fiți alarmați", a concluzionat Joe Biden.

Statele controlate de republicani adoptă legi care îngreunează votul prin corespondență

Legiuitorii din mai multe state americane au adoptat aproape 30 de legi care introduc restricții în procesul electoral, potrivit unei monitorizări realizate de Brennan Center for Justice din cadrul Facultății de Drept de la Universitatea din New York.

Astfel, în 17 state au fost votate 28 de legi care, în esență, fac mai dificil votul la distanță sau prin corespondență, utilizat de un număr record de americani la alegerile din 3 noiembrie 2020.

Republicanii controlează ambele camere ale instituțiilor legislative din 30 de state americane și este de așteptat să impună noi astfel de legi în decursul anului.

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close