Antena 3 CNN International News O jurnalistă celebră din Turcia a fost arestată sub acuzaţia că l-a insultat pe preşedintele Erdogan

O jurnalistă celebră din Turcia a fost arestată sub acuzaţia că l-a insultat pe preşedintele Erdogan

O reputată jurnalistă de televiziune din Turcia, Sedef Kabas, a fost arestată, sâmbătă, și plasată în detenție, pentru „insultă adusă președintelui” Recep Tayyip Erdogan.

O jurnalistă celebră din Turcia a fost arestată sub acuzaţia că l-a insultat pe preşedintele Erdogan
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    23 Ian 2022   •   13:59

Sedef Kabas a fost arestată sâmbătă la Istanbul, în urma unui interviu în direct la postul de televiziune de opoziție Tele1, vineri trecute, potrivit postului de stat turcesc Radio și Televiziune Turcă, TRT Haber.

Kabas a folosit proverbe tradiționale turcești pentru a face referiri la Erdogan fără să dea de fapt numele președintelui.

„Un cap încoronat devine mai înțelept, dar vedem că nu este adevărat”, a spus ea, referindu-se la cei aproape 20 de ani de când Erdogan este la putere.
Ea a spus apoi: „Când o vită intră într-un palat, el nu va fi rege, dar acel palat devine hambar”.

Potrivit TRT Haber, parchetul-șef din Istanbul a luat decizia de a o trimite pe Kabas la închisoare după o anchetă, în urma comentariilor ei.

Kabas a fost reținută la un hotel unde stătea noaptea de vineri.

Sâmbătă devreme dimineața, a fost dusă mai întâi la secția de poliție și apoi la parchet. Camerele rulau deja când a fost adusă la tribunal, unde s-a prezentat în fața judecătorului de la tribunalul din Istanbul și a fost imediat arestată.

Avocatul lui Kabas, Ugur Poyraz, a scris pe pagina sa de Twitter: „Declar că vom lupta până la capăt împotriva ilegalității”.

Ministrul turc al Justiției, Abdulhamit Gul, a reacționat sâmbătă printr-un tweet în care nu a numit-o pe Kabas: „Blestem cuvintele urâte care îl vizează pe președintele nostru, care a fost ales prin voturile națiunii noastre. Aceste expresii nesfârșite și ilegale care decurg din invidie și ură vor găsi răspunsul pe care îl merită în conștiința națiunii și în fața justiției”.

Reacționând la vestea arestării jurnalistului, Reporters Without Borders (RSF) - un organ de supraveghere a presei nonprofit - a declarat: „Nu mai puțin de 200 de jurnalişti au fost urmăriţi penal, iar 70 de jurnalişti au fost condamnaţi pentru acuzaţii similare de când Erdogan a fost ales președinte în august 2014. "

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close