Antena 3 International News Turcia a ieşit oficial din Convenţia de la Istanbul privind combaterea violenţei împotriva femeilor

Turcia a ieşit oficial din Convenţia de la Istanbul privind combaterea violenţei împotriva femeilor

de Alexandra Ionescu    |    01 Iul 2021   •   14:23
Turcia a ieşit oficial din Convenţia de la Istanbul privind combaterea violenţei împotriva femeilor
Sursa foto: Getty Images

Turcia a ieşit joi în mod oficial din Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, o decizie a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan puternic criticată în ţară şi în străinătate.

Mai multe manifestaţii sunt prevăzute să aibă loc joi în Turcia în semn de protest faţă de această retragere, anunţată de Erdogan în martie şi devenită efectivă de la miezul nopţii.

”Vom continua lupta. Turcia se împușcă singură în picior cu aceastp decizie” a spus Canan Gullu, președintele Asociației Femeilor din Turcia.

Ea a mai spus că din martie, femeile, și celelalte grupuri vulnerabile au fost mai reticente în a cere ajutor, cu atât mai mult, cu cât în contextul pandemiei era mai puțin probabil să îl și primească. 

”Această retragere le trimite un mesaj periculos celor care comit violenţe, mutilează şi ucid: le spune că pot continua să o facă în deplină impunitate”, a denunţat joi directoarea Amnesty International, Agnes Callamard, într-un comunicat.

”În materie de drepturi ale femeilor, Turcia s-a întors cu zece ani în urmă”

Convenția de la Istanbul adoptată în 2011 şi semnată de 45 de state şi Uniunea Europeană, este primul tratat internaţional care stabileşte norme juridic constrângătoare pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor.

Ea reprezintă tratatul internațional cel mai cuprinzător care recunoaște și abordează violența împotriva femeii despre o încălcare a drepturilor omului.

Punctele cheie ale convenției sunt prevenirea violenței, protecția victimelor și trimiterea în judecată a infractorilor.

Pe lângă aceste lucruri, Convenția de la Istanbul recunoaşte fenomenul violenţei împotriva femeilor drept o violare a drepturilor omului şi o formă de discriminare. 

Este primul tratat internaţional care conţine o definiţie a genului, recunoscând legătura directă dintre stereotipurile și rolurile de gen și violența de gen. 

În 2020, în Turcia 300 de femei au fost ucise de partenerul lor sau de un fost partener, potrivit asociației ”Vom pune capăt feminicidelor”.

Deocamdată, nu există niciun semnal de inversare a acestei tendinţe, atât timp cât 189 de femei au fost omorâte în anul în curs, conform aceleiaşi surse.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
x close