Antena 3 CNN Life Reţetă de plăcinte cu varză, un deliciu și o atracție turistică

Reţetă de plăcinte cu varză, un deliciu și o atracție turistică

Plăcintele cu varză de la Hărţăgani, judeţul Hunedoara, au devenit un reper turistic şi gastronomic. Reţeta specială este transmisă din generaţie în generaţie.

Reţetă de plăcinte cu varză, un deliciu și o atracție turistică
Sursa foto: Captură Antena 3
de Georgiana Adam    |    04 Noi 2021   •   10:00

Nana Lina, aşa cum o numesc sătenii, este cea mai pricepută localnică atunci când vine vorba de a găti delicatese după reţetele vechi şi tradiţionale.

Printre aceste reţete se numără şi cea a plăcintelor cu varză. Procesul nu este unul complicat, însă, pentru a fi cu adevărat savuroase, trebuie să fie atentă la fiecare pas începând cu pregătirea aluatului.

"Iau un drop de lemn și merg în cămară la lada cu făina, cern făina și o aduc de seară ca sa fie caldă pe dimineața. Facem aluatul cu drjodie și pe urmă bag apă și frământ, ca și pe pită, putin mai molcuț ca pita.

Următorul pas pentru a găti plăcintele constă în pregătirea umpluturii. Ingredientele trebuie alese cu grijă.

"Până se creşte aluatul fac cartofi cu ceapă, varză, cu ce vreau să fac vărzarele. Le călesc le frig bine într-un lagoş, cu ulei cu de toate şi se răcesc până când se creşte aluatul. După aceea mă duc să aprind cuptorul. Până arde cuptorul eu fac pe masă totul vărzarele. Când e ars cuptorul scot din el, îl sterg fain şi pe urmă bag cu lopata vărzarele în cuptor. Le las câte 20 de minute. Le scot si le dau cu un pic de slănină pe deasupra ca să lucească să fie bune. 

Vărzarele se pregătesc în general, în perioada posturilor.

 

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close