Antena 3 CNN Life Știinţă Ministerul Sănătăţii a dat, oficial, startul la fertilizări in vitro pe banii statului

Ministerul Sănătăţii a dat, oficial, startul la fertilizări in vitro pe banii statului

Ministerul Sănătăţii a dat, oficial, startul la fertilizări in vitro pe banii statului
Sursa foto: Foto: INTACT Images
15 Iun 2011   •   22:34

După ani de promisiuni şi de omisiuni din partea autorităţilor, cuplurile cu probleme de fertilitate îşi văd astăzi visul împlinit. Ministerul Sănătăţii a dat, oficial, startul la fertilizări in vitro pe banii statului. Ce-i drept, nu toate perechile pot visa la şansa de a deveni părinţi. În primul rând, trebuie să respecte condiţiile impuse de minister, iar bugetul permite, în total, doar 800 de fertilizări.

A fost anunţată şi lista unităţilor sanitare înscrise în acest program. Sunt doar şase deocamdată dar acoperă toate regiunile ţării.

Laura nu şi-a imaginat niciodată că nu o să aibă copii. Poate de aceea, nici acum, după opt ani de încercări, nu poate vorbi despre asta fără lacrimi în ochi. S-a împrumutat sume mari, a făcut zeci de tratamente. Degeaba. Chiar şi aşa, nu poate renunţa la visul ei de o viaţă. Acum se va înscrie în programul de fertilizări gratuite oferite de stat.

Speră să fie printre cele 800 de cupluri norocoase care mai pot visa la un copil. Cupluri care îndeplinesc condiţiile impuse de Minister: soţii să fie căsătoriţi de minimum 2 ani, să nu mai aibă copii şi măcar unul dintre ei să fie cetăţean român. Programul Ministerului nu acoperă toate cheltuielile.

Din 16 clinici care au depus documentaţia pentru a intra în program, doar 6 au primit acceptul ministerului. Două dintre acestea sunt unităţi sanitare publice, restul sunt unităţi private din Timişoara, Braşov, Sibiu şi Bucureşti.

În Romania, medicii estimează că 1.250 de cupluri ar avea nevoie într-un an de fertilizare in vitro.

 

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close